IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЕМ временно преустанови излъчването на Russia Today и "Спутник" в България

Основен мотив за решението е защита на важни държавни и обществени интереси

18:00 | 01.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Съветът за електронни медии (СЕМ) реши днес временно да бъде ограничено излъчването на територията на България на руските телевизионни програми Russia Today и Sputnik. Решението на Съвета е взето с мнозинство от 4 гласа и е изпратено на Комисията по регулиране на съобщенията (КРС) за предприемане на действия по компетентност.

Като мотив към решението се посочва грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството върху териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Република Украйна. От СЕМ се позовават на предприетите в рамките на Европейския съюз ограничителни мерки в отговор на кризата в Украйна, включително и оповестените в изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от 27 февруари за забрана на руските програми Russia Today и нейните производни и "Спутник" и производните. 

От Съвета за електронни медии посочват и предвидената в Закона за радиото и телевизията забрана медийните услуги да подбуждат към насилие или омраза, насочени към група лица или член на група въз основа на някои от основанията, посочени в Хартата на основните права на Европейския съюз.

„С цел защита на важни държавни и обществени интереси, свързани с избягване разпространението на дезинформация по повод военната интервенция срещу Украйна, както и съдържание, което подбужда към омраза и дискриминация и което може да застраши сигурността и обществения ред в страната, и с оглед защита на обществения интерес, свързан с предоставяне на безпристрастна информация за събития от общ интерес, СЕМ допуска предварително изпълнение на настоящото решение“, пише още в документа.

Решението подлежи на оспорване в 14-дневен срок от оповестяването му пред Административен съд – София област.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Министерството на Истината активно се бори с дезинформацията. "Дезинформация" е всяка информация, отличаваща се от изнесената от Министерството на Истината. Както каза скоро по друг повод ББС, това важи дори когато протеворечащата информация е вярна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още