IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Центровете за спешна медицинска помощ ще помагат на украинците

Адвокатите ще се включат безвъзмездно с решаване проблемите на хората, напуснали страната си по спешност, посочи Калина Михайлова

23:34 | 02.03.22 г. 1
Центровете за спешна медицинска помощ ще помагат на украинците

Все повече украинци търсят убежище в България и проблемите са разнообразни, но особено притеснителни са тези, свързани със здравето им. Министърът на здравеопазването изпрати разпореждане към регионалните здравни инспекции и към центровете за спешна медицинска помощ да бъде предоставена медицинска помощ на тези лица разказа адвокат Калина Михайлова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

За да имат достъп до здравни услуги в дългосрочен план, всички тези лица трябва да придобият статут на бежанец или да им бъде предоставен хуманитарен статут. Процедурата стартира с писмена молба от всяко едно от лицата към Държавна агенция за бежанците или към друг държавен орган, който да насочи съответно по компетентност. Следва насрочване на дата за интервю.

Има решение за облекчаване на процедурата и премахване на изискването за интервю, за да се придобие такъв статут от хората, идващи от Украйна.

Придобиването на статут на бежанци им дава правата, които има всеки български гражданин с изключение правото да гласуват. Периодът на процедурата е до три месеца. Именно такъв е и периодът по Споразумение между България и Украйна, съгласно което украински граждани, влизайки в страната ни, да пребивават тук със собствените си документи, без да е необходим някакъв специален статут.

В тези 90 дни те притежават една регистрационна карта с лични данни и адрес. Те ще могат да полагат труд с тази регистрационна карта, но преди това трябва да бъде задействана специална процедура, за да стане това възможно, обясни още Михайлова.

"Законът за адвокатурата ограничава възможността на адвокатите да предоставят безвъзмездна помощ. Има обаче хипотеза, когато безвъзмездна адвокатска помощ може да бъде предоставена на лица, които нямат финансови възможности. В случая категорично можем да влезем в тази хипотеза доколкото това са хора, напуснали страната си по спешност", коментира адвокатът.

Според нея Националното бюро за правна помощ, което осигурява правна помощ на малолетни или непълнолетни лица, идващи в България сами, без родител или без придружител, също може да им помогне да придобият статут на бежанец или хуманитарен статут, като им назначи специален представител-юрист от Бюрото, който да ги представлява.

С какви правни казуси се сблъскват хората, бягащи от войната и как юридическата общност в България може да съдейства на украинските бежанци може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 2 години
Нали ги видяхме колко струват последните 2 години - 1 линейка за област Видин, 10 - за цяла София. Как ще им помогнат? Като авиацията ни, дето има 5 самолета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още