IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Петролът вече не се внася с руски кораби

Изкупуваме житото, за да се подготвим за най-лошия сценарий, уверява финансовият министър

21:52 | 04.03.22 г. 6
<p>
	Министърът на финансите Асен Василев.&nbsp;<em>Снимка: Зара Русева, БГНЕС</em></p>

Министърът на финансите Асен Василев. Снимка: Зара Русева, БГНЕС

На фона на опасенията, че плаващи под руски флаг кораби може да бъдат блокирани, сега финансовият министър и вицепремиер Асен Василев обяви, че на пристанището в Бургас пристигат кораби от „Лукойл“, които „вече не са руски до голяма степен“, така че България да се сигурна, че ще има стабилни доставки.

„Много активно работим да подсигурим, че няма да има икономически проблеми“, подчерта Василев пред БНТ.

Той коментира и предизвиканата изкуствено преди два дни паника за горивата в страната, пояснявайки, че две вериги бензиностанции са повишили цените на горивата на фона на разпространените спекулации за евентуален недостиг на автомобилни горива в България. В същото време вицепремиерът напомни, че разпространяването на невярна информация с цел паника подлежи на наказание в размер на до 5 години затвор.

„Постове са достигнали до 1 милион човека във Facebook. Две бензиностанции вдигнаха цените, едната от която има 20 селски бензиностанции и това нещо се споделя във Facebook и се изпраща до 1 милион човека“, изтъква Василев. „Има си член в Наказателния кодекс и той носи 5 години затвор“, добави министърът. 

Според него цените в момента не са над 3 лв., докато в публикацията в социалната платформа се говори за цени от 3,15 лв.

„Цените са 2,75-2,76 лв., колкото бяха и в понеделник“, категоричен е Василев.

По отношение на изкупуването на зърно от държавата, вицепремиерът заяви, че трябва да се подготвим за най-лошия сценарий – „да имаме зърно за две години напред, в резерва имаме зърно за 60 дни“.

„Ние искаме да изкупим достатъчно, така че да можем да изкараме зимата в най-лошия сценарий, ако станат невероятни неща, а не септември да се чудим откъде да купим и на какви цени“, изтъква Василев.

По отношение на предвижданата финансова помощ за хотелиерите, даващи подслон на чужденци, финансовият министър заяви, че сумата от 40 лв. е приемлива и има хотели, които са готови да посрещнат бежанци от Украйна на тази цена.

Според него инфлацията очевидно е риск, макар и не най-големият от войната в Украйна.

„Последните 3-4 седмици ние работим активно да подсилим икономиката. Газът със сигурност е риск, имаме вече решение, което работи. С горивата нямаме проблеми - пуснахме ДАНС, НАП, "Митници" да направят истинска проверка на всичките резерви и нямаме проблеми, имаме достатъчно горива“, подчертава Василев.

Той коментира и ситуацията с НАТО и действията, предприето спрямо Русия.

„Излизаме много по-силни, защото сме единни и говорим с един глас. Досега трябваше да обясняваме защо войната е война за едни хора, а за други не е“, посочи Василев, коментирайки темата за войната в Украйна и оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. „Когато трябва да действаш в такива условия и да вземаш такива тежки решения, не може да саботираш тези действия. Всеки от нас има собствено мнение - или вярваш в нещо или не, и ако не вярваш, е най-разумно да си подадеш оставката“, смята Василев. 

Според финансовия министър Тодор Тагарев е „изключителен професионалист“, като кабинетът разчита на неговата експертиза.

„Той дълго време е работил в Украйна точно този си капацитет - като военен експерт“, изтъква Василев.

По думите на вицепремиера обаче интеграцията и работата с всички структури в НАТО и ЕС е изключително важна в момента, а избраният за министър Драгомир Заков идва от там.

„В момента, в който на съседната улица разбиват къщи и Х на брой държави са извикали НАТО да се пазят заедно, ние трябва да можем да се ползваме от тази колективна защита. Ако всеки пробва да се пази сам, шансът това нещо да се прехвърли при него, е изключително голям“, посочва Василев по отношение на реакцията на България спрямо руската инвазия в Украйна.

По думите му страната ни се бори с всички процеси, насочени срещу българския интерес, независимо дали те идват от Русия или от някъде другаде. Руските процеси са много ясно активирани покрай войната, но не са само те, категоричен е Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Вовка, предлагат ти 5 години да лежиш, дорогой :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Bones
преди 2 години
Абе друго си е да купуваме руски петрол и пшеница от прекупвачи. Най-вероятно хамерикано-юдейски. Има нюанс някак си и сърцата ни тупкат от ценности и демокАрция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 2 години
Сега държавната власт ползва неправилна теза за първичната същина на инфлацията. С този подход е невъзможно успешно държавно противодействие срещу инфлация. Истината е: През последните по-малко от четиридесет години в Република България се сътвори над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цените на горивата. Обществеността е с мълчание за причините за повишените цени. Сега само за няколко процента увеличение на цени на горива е с голяма обществена тревога. Ако не се знае причината за над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цените на горивата е невъзможно осъзнаване на истината на сегашната инфлация.Защо обществеността е с мълчание за над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цени на горива, ала в същото време е с явно недоволство за само няколко процента увеличение на цени на горива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
ГАД
преди 2 години
Скептичен съм. Ако откажат руския, трябва да минат или на ирански, или на венецуелски нефт. Коя от тези три страни, не е под санкции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
дядя Вова
преди 2 години
Изкупуваме житото, за да се подготвим за най-лошия сценарий, уверява финансовият министър >>> Слава Украине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 години
Значи руски нефт, ама с не руски кораби? Не по врат, а по шия. Откажете всичкия руски нефт и затворете "Нефтохим". Тогава ще ви призная. За какво? Тайна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още