IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще преговаря с Гърция за строителството на нова ядрена мощност у нас

Гърция ни е продала допълнителния газ, който няма да ползва, съобщи финансовият министър

21:09 | 27.02.22 г. 12
<p>
	Министърът на финансите Асен Василев. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Министърът на финансите Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България и Гърция започват преговори за строителство на нова ядрена мощност у нас, която да бъде ползвана от Гърция по дългосрочен, 20-годишен договор. Това обяви министърът на финансите Асен Василев пред Нова телевизия.

„Ще действаме изключително бързо, при условие че има купувач за тази електроенергия. Вече участваме в терминала за втечнен газ в Александруполис. Водим разговори с южните ни съседи и имаме тяхната подкрепа за това да участваме и в самото пристанище, така че да получим търговски излаз към Егейско море“, каза още Василев.

По думите му атаката срещу Украйна не е била неочаквана заради събитията от предходните седмици и България е започнала да се готви за това. 

Според Василев Русия ще реагира срещу Европейския съюз като цяло, а не конкретно срещу нашата страна. „Отговорът, който би могъл най-много да навреди на Европейския съюз в краткосрочен план, е спирането на газовите доставки”, коментира той.

Василев посочи още, че Гърция е продала на България допълнителния газ, който тя не ползва. Василев увери, че валстите у нас имат планове и подготовка да се избегне енергийна криза.

Той бе категоричен, че България ще помогне на Украйна. "Има списък с искания от украинска страна, които в момента се анализират. Вече сме отговорили, че за част от тях можем да помогнем. Подробности за споменатата от премиера Петков военно-логистична подкрепа не мога да дам, защото в момента текат военни действия", заяви Асен Василев.

"Това, което се случва в момента в Украйна, не е филм. Това не е нещо, което не ни засяга. Това е нападение на една държава, която обявява война на друга държава без абсолютно никаква провокация. И ЕС, и НАТО, и България правим всичко възможно да помогнем", коментира вицепремиерът.

Той изрази задоволство от взетите от Брюксел решения през изминалите дни.  Той коментира още, че според медийни публикации китайските държавни банки също са подкрепили санкциите срещу Русия, свързани с изключването на банки от системата SWIFT. Тези данни обаче все не са потвърдени от официални източници.

Според Василев най-тежката санкция срещу Русия до момента в съгласуваната между ЕС и редица държави за замразяване на активите на Руската централна банка. "Путин си мислеше, че има 800 млрд. долара, с които да финансира икономиката на страната си в случай на санкции. След като тези пари обаче бъдат поставени под запор, това ще означава, че Руската централна банка не може да поддържа рублата и няма средства, с които да извършва разплащания по вноса в Русия", обясни финансовият  министър.

В момента Путин разполага със 132 млрд. долара в злато (2200 тона). Единственият голям купувач на злато е Китай. Предвид тежката ситуация обаче Пекин едва ли би купил ценния метал на пазарни цени, смята Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
оксиморон
преди 2 години
Гласувал съм за тях, но май ще бъда разочарован от поредните "ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ". Защо ли не вземат да построят АЕЦ-ове за целия ЕС и 20 години да ни изкупуват тока / най-вероятно за жълти стотинки /? Ако гръмнат, много важно. Нали не са наши. На времето имаше такъв виц за КИРКОР И ГАРАБЕД. Започвам да си мисля, че в ХАРВАРДСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ НЕ СА УЧИЛИ САМО УМНИ ХОРА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
А и нас да не ни занимава с грандоманските си неща ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Абе объркал си се малко ама хайде :) Четеш само руска литература и затова така... за разлика от теб аз чета и руска и американска и българса :) Конкретно на въпроса... няма кой и как да им плати нещата с долари. Ще може само с рубли например... но кой ще държи рубли при условие,че се чака да падне на 200 ? Например как Индия би си купила петрол от Русия ? Освен нещо като фурми и банани срещу петрол ?! Да се пенсионира Путин, да си ходи да живее в царските имоти и да остави украинците и руснаците да си живеят спокойно и мирно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
studioaa
преди 2 години
Вярно е, че управлението им е лошо и доста корумпирано и дори некадърно. БВП въобще не е абсолютно точен измерител на икономическо състояние, важното е какво може да се купи с доходите ти и какво количество - няма никакво значение колко долара са. 1000 долара не могат да купят дори 1 стая под наем в Ню Йорк за 1 месец, този който има 1000 долара там е много по-беден от този, който има 100$ в Русия нито, че неговия личен БВП на хартия е по-висок. Няма абсолютно нищо произведено а САЩ днес, което да си заслужава с изключение на техните компютърни чипове, абсолютно нищо друго няма без евтина алтернатива. Дори и да имаш милиард долара няма да купиш кой знае какво с тях в САЩ, дори в днес една обикновена семейна къща струва 2-3 милиона долара, а същата е струвала 20-30 хил. долара когато ссср падна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
Лъчо
преди 2 години
Много ми е интересно като имат 1/3 от всички световни ресурси. Защо са толкова бедни по голяма част от руснаците. Това се питам вече 5 ден. На 55 място по БВП... Ще станат сигурно скоро на 70то. Намирисва ми на некадърно управление 20г. Само малък пример. Като бях малък с нетърпение чакахме Руснаците по Черноморието, струваха ни се богати, добре облечени в скъпи дрехи. Харчат и остават бакшиш. Сега никой не ги чака, даже не ги искат за клиенти. Бедни и окъсани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
studioaa
преди 2 години
Единствената стока, вносът на която има значение и би засегнал тежко Русия е вносът на компютърни чипове, но Китай може да помогне тук. Няма абсолютно никакъв друг внос, който има каквото и да било значение за икономиката. Само САЩ може да финансира икономическа дейност чрез внос и никоя друга държава. Няма никакво значение с колко долара разполага Путин, не ти трябват долари за да финансираш каквото и да било при положение, че имаш 1/3 от всичките световни ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
ivanboy69
преди 2 години
Май е пропуснал радостната новина, че е договорил американски реактори, които ще платим сега, а ще ни ги доставят след 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
studioaa
преди 2 години
Този ококорения на снимката е фалирал собствената си фирма и нанесъл щети на стойност 8.5 милиона паунда на банките кредитори в Лондон, а това си над 20 милиона левчета. Той собствената си фирма не може да спаси, а е тръгнал държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
penman
преди 2 години
Вероятно става въпрос за съучастие в проекта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Хитри византийците.Будалите на север ще поемат целия финансов риск за строителството и експлоатацията на обекта, пък те щели да купуват .АКо въобще е вярно инфото де, че то тия симпатяги в тва правителство са яко в димен облак и час по час са в ролята на Шехеразада..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още