IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Калфин: Думите на посланик Митрофанова са неприемливи

Европа пази себе си и ние също сме част от тази единна реакция и солидарност за страните членки, коментира бившият външен министър

11:12 | 25.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, БГНЕС</em></p>

Снимка: Архив, БГНЕС

Не е редно да има размяна на реплики между посланик и премиер. Има други начини за изразяване на различните мнения. Думите на посланик Митрофанова са неприемливи. Това мнение изрази по БНТ бившият министър на външните работи и евродепутат Ивайло Калфин.

Той обаче предупреди, че извикването "за консултации" на българския посланик в Москва ще ни остави без дипломатически канали в тази сложна обстановка. В същия момент, съвсем не е сигурно, че Митрофанова няма да продължи да си работи от София. „Не съм сигурен, че реакцията на българската държава с отзоваването на нашия посланик беше адекватна“, подчерта Калфин. По думите му Русия трябва да реши дали ще отзове Елеонора Митрофанова.

Ивайло Калфин посочи, че руският посланик в България се е отнесла по неуважителен начин и към българското управление, и към премиера в частност. „Формално един посланик е пратеник на държавния глава на една страна пред държавния глава на друга страна“, поясни той. Калфин припомни и факта, че преди години български посланик в Москва е изкарал "много време" без да проведе никакви срещи там.

Според него светът през 2014 година не е реагирал в достатъчна степен на анексирането на Крим от Русия, но сега е различно.

По повод срещата на върха на Европейския съвет, на която се подготвя нов пакет от санкции срещу Русия, Калфин очаква, че досега наложените трябва да проработят. „Спирането на разплащанията на руските банки, блокирането на авоари на Руската централна банка в чужбина са много тежки мерки, които тепърва ще започнат да въздействат върху руската икономика, санкциите искат време, за да дадат резултат“, заяви той.

Що се отнася до отражението на войната върху Европа, бившият външен министър подчерта, че след края на войната може да очакваме увеличена инфлация, намален икономически растеж в света, тъй като Русия и Украйна изнасят 10-12% от енергийните ресурси и около 20% от храните, както и не малко торове за селското стопанство.

"Но това са факти, които не светът предизвика – те бяха предизвикани с началото на войната. За съжаление, ние всички трябва да плащаме за тази война", подчерта Калфин. Според него Европа и НАТО не са били толкова единни от доста време по нито една тема, което е видно вчера и днес на срещата на върха в Брюксел. Той преценява, че който опитва самостоятелна политика или "да хитрува" няма шанс.

"С действията си Путин възроди НАТО", смята бившият външен министър. В тази връзка той заяви, че разбира създаването на многонационална група на НАТО, както и идването на чужди военни в България, особено "докато ние наваксаме дефицитите в нашата армия".

"Европа пази себе си и ние също сме част от тази единна реакция. Има солидарност, че Европа има възможност да помогне на страните членки", коментира още Ивайло Калфин.

Той допълни, че сега е моментът да се обърне сериозно внимание на свързаните с военната индустрия предприятия в България. "Очаквам разходите за отбрана у нас да се увеличат, защото сигурността отива на много по-високо място в момента", прогнозира бившият външен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
fortiss
преди 2 години
Този стои на европейска хранилка и сънува червени сънища в Москва!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още