IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще върне посланика си от Русия за консултации

Санкциите срещу Русия трябва да бъдат максимално асиметрични, коментира българският премиер Кирил Петков преди началото на Европейския съвет

12:19 | 24.03.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Кирил Петков. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България ще извика посланика си в Русия за консултации, каза българският премиер Кирил Петков преди срещата на европейските лидери в Брюксел по повод реакцията на българската страна на изявление на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. "Всички дипломати знаят какво означава това на дипломатически език", каза още Петков и допълни, че очаква Москва също да извика своя посланик за консултации.

Премиерът не смята, че руският посланик може да предизвика криза в правителството. "Не смятам, че има български гражданин, който да се радва някой чужд дипломат да обижда българите и българското правителство", заяви той и допълни, че подобно поведение е недопустимо за който и да било дипломат.

Нямаме разногласия в управляващата коалиция по повод войната в Украйна, категоричен беше още премиерът и допълни, че правителството подкрепя напълно Украйна и институциите. "Истината е, че над 80% от българите не подкрепят военна помощ за Украйна и сме правителство, което трябва да се съобразява до някаква степен и с това", каза още той.

Кирил Петков коментира още по повод изпращането на военна помощ, че това би било чисто символичен акт, защото не можем да дадем въоръжение, което да промени войната. Затова и България оказва хуманитарна помощ и отваря широко врати за украинските бежанци.

Санкциите, които ЕС налага на Русия, трябва да бъдат максимално асиметрични, тоест да тежат на руската икономика, а не на Европа, коментира още Кирил Петков по повод водещата тема на Европейския съвет, който започва по-късно днес (24 март). Той посочи като пример подобен вид санкции замразяването на активите на руската Централна банка.

Петков коментира, че водещата тема на Европейския съвет ще бъде намаляването на цената на енергията. Според него това може да стане чрез общите покупки на природен газ от общността. "Това може би ще бъде по-голяма санкция", каза премиерът по повод възможни ограничения за покупката на руски енергоизточници.

Ако намалим цената на газа, автоматично рефлектира върху цената на електроенергията, а оттам - и на цените на всички стоки и ще намали инфлацията, подчерта още Петков.

Българският премиер заяви, че искането "Газпром" да приема плащания само в рубли едва ли ще има истински ефект. Според него целта на тази мярка е стабилизиране на руската рубла. България няма проблем с плащанията в следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
histnikat
преди 2 години
Между другото национализиране на Лукойл и всички руски активи на територията на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
histnikat
преди 2 години
Стига си бил мек министър председателю.Първо изгонване на Митрофанова.Второ 50000 войници на НАТО в Добруджа и бойна техника в помощ на Украйна.Трето късане с Газпром.Пролетта и лятото ще се напълним с газ от другаде за зимата.Аман от Русия и руснаци.Стига сме им били пологи.Винаги са били срещу нас.Само ЕС, НАТО и САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още