IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е разединен как да сподели енергийните разходи

Опасенията за цената спряха външните министри на общността да забранят вноса на руски петрол

13:25 | 22.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разделението в Европейския съюз (ЕС) се увеличава на фона на скъпата енергия, пише в анализ Ройтерс. Лидерите на общността не могат да се разберат именно как да бъдат разпределени тези растящи разходи и да бъде намален натискът върху потребителите.

Страните от ЕС сами определят енергийната си политика и това е една причините Европейската комисия (ЕК) да се произнася само с насоки за развитие, включително и за намаляване на зависимостта от руските енергоизточници.

Енергетиката ще бъде основната тема на заседанието на лидерите на ЕС, насрочено за 24-25 март, прогнозира Ройтерс. 

Част от страните в общността настояват за общоевропейска намеса на пазарите, за да бъдат ограничени цените на газа. Но противниците смятат, че е по-добре публичните средства, необходими за пазарните интервенции, да бъдат похарчени за стимулиране на зелената енергия.

Сред държавите, които са против идеята за общи интервенции на пазара, като например таван на цената на газа, са Германия и Нидерландия. На обратния полюс са южните страни - Испания още от края на 2021 г. настоява за множество реформи на пазара на електроенергия.

Досега страните от ЕС са въвели мерки на стойност милиарди евро, за да бъде ограничен натискът върху домакинствата в  общността. Всички те са национални и включват субсидии и намаляване на данъците за домакинствата и бизнеса. Франция например сложи таван на цената на газа на вътрешния пазар и компенсира всички компании, които продават под тази граница.

Сред идеите на Брюксел за подобряване на енергийната сигурност са още и общи покупки на енергия, както и запълване на газохранилищата до поне 90% от капацитета преди новия отоплителен сезон.

На Съвета ще бъде дискутирана и ситуацията в Украйна. В понеделник (21 март) външните министри на общността не се разбраха за налагане на нови санкции за енергийния сектор на Русия. Мотива изтъкна Германия - ЕС е твърде зависим от руския петрол, за да говори за забрана за внос.

Русия осигурява около 27% от общия внос на петрол в общността.

По време на заседанието външните министри признаха, че Русия извършва военно престъпление, обстрелвайки украинския град Мариупол, но не стигнаха до съгласие за нови енергийни санкции.

Анализатори от Bruegel коментират пред Euronews, че само глобално ембарго на вноса на руски енергоизточници би довело до драстично намаление на приходите за Русия. Но това едва ли би станало - най-малкото Китай не би предприел подобна крачка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още