IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България гони още 10 руски дипломати*

Посочените служители на посолството на Руската федерация у нас са осъществявали несъвместима с Виенската конвенция дейност

13:12 | 18.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ</p>

БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

По предложение на компетентните власти на България, съгласувано с министър-председателя Кирил Петков, страната обяви днес 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната, съобщава Министерството на външните работи в прессъобщение. 

Заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев е връчил в този смисъл съответната вербална нота на посланик Елеонора Митрофанова.

 

Съгласно информацията на компетентните власти посочените служители на посолството на Руската федерация у нас са осъществявали на територията на Република България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

В отговор посолството на Руската федерация в България заяви, че решението е "поредната агресивна стъпка", на която Москва ще отговори подобаващо.

В изявление в канала си в Telegram посолството пише, че възприема експулсирането като знак за намерението на България да сведе отношенията между двете държави до минимум.

"Този враждебен демарш скоро ще получи релевантна оценка и реакция, адекватна на новия дух на двустранните отношения", заяви посолството. 

Това е най-масовата дипломатическа санкция на България спрямо служители на Руското посолство в последните години. През последните две години правителството в София експулсира няколко руски дипломати заради обвинения в шпионаж в сътрудничество с български служители в областта на отбраната.

Последният случай беше едва от преди няколко дни, когато на 2 март България обяви за персона нон грата двама руски дипломати, служители на руското посолство. Няколко дни по-късно премиерът Кирил Петков покани руския посланик в София Елеонора Митрофанова. Българският премиер е призовал първия руски дипломат у нас да се придържа към общоприетите норми на дипломатическо общуване и изиска от нея да се отнася с нужното уважение и да не използва обидни квалификации към българските институции.

България, която има тесни исторически и културни връзки с Русия, изгони няколко руски дипломати за шпионаж през последните две години. Член на НАТО от 2004 г., страната закупи осем американски бойни самолета през 2019 г. като част от плана си за модернизиране на военното оборудване, голяма част от което е от съветската епоха.

Ходът на властите в София се извършва на фона на поредица от дипломатически експулсирания в източноевропейски страни - членки на ЕС и НАТО.

* Допълнено с реакцията на посолството на Руската федерация в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
абе гоним ... туй е по-важното , нонстоп ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
coder
преди 2 години
Не разбрах още 10 ли гоним в допълнение на онези 10 преди два-три дни или са същите? Щото в статията се говори само за една десятка, а в заглавието за още една.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Gocho
преди 2 години
Има един период от нашата история там 43та до септември 44 Вземете така по внимателно прочете за тогава После да не ревете що имало Народен съд и защо "елита" бил пострадал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още