IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Не очаквахме замразяване на активите на централната банка

Руският външен министър обвини и Запада за буксуващите мирни преговори с Украйна и предупреди да не се налага международна мироопазваща мисия

14:41 | 23.03.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

В рядко признание за изненадата, която единната позиция на Запада зае спрямо Русия вследствие на инвазията ѝ в Украйна, руският външен министър Сергей Лавров призна, че никой в страната не е очаквал замразяването на активите на централната банка.

„Замразяването на активите на Руската централна банка на Запад е просто кражба“, заяви руският външен министър, цитиран от ТАСС.

„Когато замразиха резервите на централната банка, никой, който прогнозираше какви санкции ще приеме Западът, не можеше да си представи това. Това е просто кражба", заяви Лавров пред студенти в Московския държавен институт за международни отношения, главният руски университет за външни отношения.

Според Лавров Съединените щати и Европа поставят ултиматуми на най-близките съюзници на Русия и са в състояние да влияят на практическите логистични вериги, както вече се случва във връзка със санкциите срещу Русия. По думите му сега западните съюзници искали да блокират и морската комуникация.

„В рамките на Евразийския икономически съюз има механизми на ниво министър-председатели, вицепремиери, които постоянно се занимават точно с тези въпроси, така че да се предпазим от такава яростна атака срещу нашите интереси, подкопаваща всички ценности на тези либерали, които се хвалеха с такива ценности като свобода на избора, пазарна конкуренция, свободна икономика, презумпция за невинност и неприкосновеност на частната собственост“, каза той.

Същевременно руското правителство обвини САЩ, че възпрепятстват преговорите с Киев в конфликта в Украйна. „Преговорите са трудни, украинската страна постоянно променя позицията си", заяви външният министър в Москва. Той обвини за това най-вече САЩ: Вашингтон очевидно иска „да ни държи в състояние на военни действия възможно най-дълго“. Правителството на САЩ „просто смята, че за него е неизгодно този процес да приключи бързо“, каза Лавров.

„Мнозина биха искали преговорите да стигнат до задънена улица", добави руският външен министър, визирайки Полша в този контекст. „Западните страни искат да играят ролята на посредници. Ние не сме против, но имаме червени линии", каза Лавров, обвинявайки също така Запада, че „засипва Украйна с оръжия“.

В рамките на преговорите между руската и украинската страна за евентуално прекратяване на руското военно разполагане в съседната страна засега не се задава споразумение. А в същото време Лавров заплаши, че международни мироопазващи сили в Украйна биха могли да доведат до пряка конфронтация на страната му с НАТО.

Предложението за подобна мисия бе отправено във вторник от лидера на управляващата партия в Полша Ярослав Качински след среща с украинския президент Володимир Зеленски. Той и министър-председателите на Чешката република, Полша и Словения пристигнаха в Киев в знак на подкрепа на високо равнище за Зеленски, който ги запозна с войната с Русия.

А сега Лавров отхвърли полските предложения като "демагогия".

„Това е демагогия и в НАТО ще разберат, че трябва да бъдат реалисти", заяви Лавров, цитиран от ТАСС. „Не изключвам, че ако това решение бъде прието, основната част от мироопазващите сили ще бъде от Полша и тя ще поеме контрола над Западна Украйна и Лвов“.

По време на преговорите Киев настоява за прекратяване на огъня, изтегляне на руските сили от страната и посочване на държави, които да гарантират сигурността на Украйна и да се намесят в случай на руско нападение. Москва твърди, че иска да демилитаризира и „денацифицира" Украйна, и в този контекст говори за неутрален статут на прозападната си съседка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Еми добре... значи за 20г. таман да улегнат бежанците в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
igigov
преди 2 години
*** = у6анки = ушшшшшаннки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
igigov
преди 2 години
нещо си се объркал, в тази обезлюдена територия ще има партизани 20г. ако трябва. Ще думкат *** на поразия, да видим обаче дали Магучая ще издържи, или ще си тръгнат с 0срани *** като в Афганистан. Вместо да използат парите си да асфалтират поне 1 село в Блатото, каскетите решиха да правят империя-смях в залата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Май нещо ще продават енергоносители за рубли, аа ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
И сега какво стана? Запада остава с пари и бежанци, руснаците остават с допълнителна обезлюдена територия? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Ами свобода на избора казваш Лавров :) Украйна избра свобода !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
earth1225
преди 2 години
Това е най-точния коментар за случая. За съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 2 години
ако предположението ти не се случи до 2-3 години, предлагам.... зада запазим доверието в теб, да се метнеш от 20тия етаж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
studioaa
преди 2 години
След това, което се случи с протестиращите в Канада срещу пландемията и им откраднаха парите директно подобно замразяване можеше да се очаква. Всъщност тези случаи сочат защо е важно да се блокира проекта за електронни пари на централните банкери и забрана на кеша. Същото може да се случи със всеки един от нас например когато не си е получил поредната доза отрова генен модификатор уж за здравето му. Крипто-валутите са средство за заобикаляне на това, което ще остане и няма да се регулира но и търговията чрез ценности без участие на пари също ще набере скорост в бъдеще. Всъщност ние трябва да се готвим за живот извън система и ползване на черния пазар за всичко за да може да заобикаляме нежеланите регулации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
forexar
преди 2 години
Без да коментирам кой какви мотиви има смятам, че блокирането на чужди сметки и активи ще доведе до "катастрофа". Вече никой на никой няма да вярва за нищо. Т.е. първо Китай, Бразилия и по-несвързаните, а после и всички други ще изтеглят всичките си активи от чуджа на собствена територия. И това ще е срив на платежни системи, търговия, транспорт. Вероятно скоро всички чужди валути ще бъдат разпродавани и .. съответно поевтинявани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още