IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в България едва ли ще последват ястребите в повишаването на лихвите

Активното кредитиране у нас може допълнително да ускори инфлацията

07:59 | 31.03.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Кредитите и високата инфлация

Данните на Националния статистически институт (НСИ) показаха, че хармонизираният индекс на потребителските цени у нас е нараснал с 1,2% на месечна база през февруари. Годишната инфлация обаче е достигнала 8,4%.

Средногодишната инфлация за периода март 2021 - февруари 2022 г. спрямо периода март 2020 - февруари 2021 г. е била 4,2%.

В същото време националният индекс на потребителските цени е бил 1,4% на месечна и 10% на годишна база през февруари.

 

 

 

"Много е трудно да се прави прогноза какво ще се случи след няколко месеца - на този етап ситуацията на българския пазар продължава да е в посока запазване на ниските лихви", коментира Тошев.

По думите му увеличение на цената на кредитите няма да има до края на годината, но е възможно то да се случи през 2023 г. "Ситуацията е много несигурна", заяви Тошев, повтаряйки позицията на редица централни банкери, откакто избухна войната в Украйна.

В момента регулаторите по света са изправени пред нелеката задача да озаптят инфлацията, без да навредят на потреблението, бизнес инвестициите и съответно на икономическото възстановяване, което тепърва набира инерция след пандемията.

Освен конфликтът в Украйна пред банкерите има и редица други неизвестни, като новопоявилите се огнища на коронавирус в Китай, коио биха могли да удължат проблемите със снабдителните вериги за някои сектори. Един такъв сектор е именно този на недвижимите имоти, който има нужда от строителни материали. Въведеното блокиране в редица китайски градове, в т.ч. индустриални зони и банкови райони, може допълнително да навреди на веригите на доставка.

Такова влияние оказва и руската инвазия.

"Например Русия е най-големият износител на паладий в света, който е ключов за производството на каталични конвертори, а Украйна доставя окло 70% от световния неон, който е ключов за производството на чипове", заяви пред дни гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард.

Русия и Украйна допринасят за близо 30% от световния износ на пшеница, докато Русия и Беларус произвеждат близо една трета от световния поташ, ключова съставка в продукцията на торове.

Затова и не е изненадващо, че към момента централните банкери предприемат по-колебливи ходове, като ЕЦБ все още не бърза да завишава лихвите, а Фед предприе умерено увеличение от 25 базисни пункта.

Логично е и банките у нас да не реагират прибързано, а да изчакат поне докато няма повече яснота или няма постигнат напредък по преговорите между Русия и Украйна. Голямата въпросителна тук е ще могат ли междувременно потребителите да издържат на още по-голям инфлационен натиск, който и без това вече сви покупателната им способност.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Aznesam
преди 2 години
Банките в България едва ли ще последват ястребите в повишаването на лихвите.А ще оставят инфлацията да расте така ли?!Не съм сигурен в последното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Aznesam
преди 2 години
Нашите банки ще направят това което ще направи ЕЦБ а тя ще вдигне лихвата до 0 пр. До края на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Това не е вярно .1.Парите не са евтини защото банките отдавна не печелят от лихви а товарят и тези с кредитите и тези с депозитите с всякакви такси и комисионни .Лихвата е само кукичката която лъже че парите са евтини за да може да се набълбукаш с дългове .Евтино е само сиренето в капана за мишки ,наречен ипотечен кредит 2.Така наречените от теб евтини пари ти носят огромен по размер дълг,който все пак трябва да върнеш ,проблема вече е и в самия размер който УЖ евтините пари генерират на раменете ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
RedBot
преди 2 години
От 6-7г насам парите са най-евтиното нещо, което може да си купи човек. Живеем в интересни времена с много възможности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Да му мислят тези с кредитите, особено жилищните. Който е бил умен е използвал собствен ресурс или е бил под наем. Сега може да се премести отново в родното си жилище и да изчака по-добри времена, когато ще има собствен ресурс. За 30 години преживяхме и виденовата зима , и глада при Софиянски, и "острова на стабилността" на Станишев, кУрона смешката, сега увеличаване на лихвите, цените на зелено със строителите...кой знае още какво ни чака. Който се е набълбукал кой знае дали изобщо ще има жилище и дали ще го изплати. Когато го изплати вече ще е старо, а не дай си Боже, децата му в чужбина. Цялата операция с ипотеките е една голяма загуба за кредитополучателите освен ако имат рядък късмет с времето, в което теглят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Преди финансовата криза от 2008 година,месеци преди вълната да удари така говореше и Сергей Станишев,-България била остров на стабилността...,после банките спряха кранчето,ограничиха кредитите и вдигнаха лихвите заради риска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Управител на фирма за кредити и то най голямата коментира цената на стоката си и успокоява,че тя ще се запази на добра цена и условия,това може да се каже за статията.Тошев защо не обясни че при тази инфлация банките и да не вдигат лихвите икономиката ще потъне като Титаник,до няколко месеца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още