IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кюланов: Засега правителството няма да иска заеми по Плана за възстановяване

Ще работим усилено първите пари от ЕК да стигнат до България до края на годината, каза ръководителят на Представителството на ЕК в България

12:03 | 08.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ще работим усилено първите пари от ЕК по Националния план за възстановяване и устойчивост да стигнат до България до края на годината. Това каза по bTV ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов.

Той обясни, че за разлика от структурните фондове, плановете за възстановяване имат такъв дизайн на разплащане, че в тях се плаща за извършени реформи, за направени инвестиции, които комисията е потвърдила, че са се случили. Така че при всички положения трябва да има национално финансиране в началото, каза Кюланов. Националните средства са единственият начин да се започне с изпълнението на Плана, след това се изпраща искане за плащане до ЕК, което тя разглежда, поясни още той. 

Кюланов заяви, че засега няма индикации, че правителството ще поиска заем, което е предвидено по Плана, но всички държави членки разглеждат тази възможност заради геополитическата обстановка и покачващата се инфлация. Затова може и да поискат в един момент заем, обясни ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България.

"Българският План за възстановяване и устойчивост е забележителен. Инвестициите трябва да идват с реформи и пари се отпускат, както подобава на един добър договор", заяви вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която в България представи оценката на ЕК на Плана за възстановяване и устойчивост.

60% от парите по плана са в подкрепа на зеления преход - декарбонизация, генериране на енергия от възобновяеми източници на енергия, преформатиране на електрическия пазар, инвестиции в умни технологии, интерконекторни връзки с Румъния и Гърция за диверсифициране на енергийните доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още