IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До месец ще бъдат изплатени компенсации на земеделци заради градушките

До момента са подадени 39 заявления за обезщетения, които обхващат 2400 декара, обяви в Садово премиерът Кирил Петков

12:38 | 07.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Reuters, архив</em></p>

Снимка: Reuters, архив

До месец се очаква да бъдат изплатени компенсациите на земеделските стопани, чиято продукция беше или напълно, или частично унищожена от градушки. Това обяви в Садово министър-председателят Кирил Петков, цитиран от БТА.

Той обеща, че държавата ще се опита да възстанови сумите максимално бързо, така че производителите да имат време отново да засадят нивите си и да изкарат реколта още тази година.

Кирил Петков съобщи, че до момента са подадени 39 заявления за обезщетения, които обхващат 2400 декара.

Investor.bg припомня, че посещението на премиера е след протестите на земеделски производители край Садово, които пострадаха за пореден път от градушка. Преди дни те затвориха пътя Пловдив–Хасково с настояване да получат обезщетения за унищожената реколта. Много от тях тогава изразиха съмнение, че ще им се помогне, защото още не са получили средства и за предишните поражения от градушки.

От ДФ "Земеделие" напомниха, че при застрахована продукция по процедурата за изплащане на обезщетения за унищожена продукция от градушка се плащат 100% от нанесените вреди, а при незастрахована – 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още