IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата отпуска още 182 млн. лв. за земеделие

България ще поиска от ЕК да разработи нов механизъм за субсидия за земеделските стопани подобен на Covid помощта, посочи аграрният министър Иван Иванов

12:07 | 12.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавата осигурява безпрецедентна помощ за земеделието с допълнителен ресурс от 182,5 млн. лева национално и европейско финансиране до края на първото полугодие на тази година. Това съобщи по БНТ министърът на земеделието д-р Иван Иванов.

„Със средствата, които предстои да бъдат одобрени от Министерски съвет и Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), тази година земеделските стопани ще бъдат подпомогнати със 482 млн. лв.  държавни помощи“, посочи той и заяви, че такъв ресурс досега не е отделян.

Министърът съобщи още, че се очаква утре следобед на заседанието на управителния съвет на ДФЗ да бъде взето  решение да започне прием за изплащането на тези 142,5 млн. лв. Covid помощи за животновъди и растениевъди.

По повод посещението си в Германия и Люксембург през миналата седмица Иванов обясни, че се търси допълнително подпомагане за земеделието с до 5% от общия бюджет на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), като отделно Европейската комисия е отпуснала кризисен бюджет за европейските земеделци от 500 млн. евро, от които България ще използва 10 млн. евро с възможност чрез държавния бюджет сумата да се увеличи до 200%.

По думите му България ще поиска от Европейската комисия да разработи нов механизъм за държавна помощ подобно на механизма за Covid помощта за земеделските стопани.

Министърът на земеделието съобщи, че днес ще има срещи с животновъди и растениевъди и възможностите за подпомагане ще бъдат представени в най-малките детайли.

Министърът отхвърли критиките за липса на помощ от страна на държавата. "Политизацията на процес като поддържането на българското земеделие не е в полза на никого. Тези политически атаки, които са свързани с бившите управляващи, едва ли биха могли да разклатят министерството", коментира той твърденията на протестиращите за 30% фалити в сектор животновъдство.

Иванов потвърди, че тази година са подадени заявления за подпомагане на по-голям брой едри преживни животни и по-голям брой земеделски производители спрямо миналата година, което според него показва, че интересът към сектора се е увеличил.

"Фокусът ни е да подпомагаме малките и средни земеделци“, коментира Иван Иванов. Според него основен приоритет е заделените средства за земеделие да достигат до реално работещите в сектора.

Той обясни, че за пресичането на схеми като т. нар. виртуални животни ще бъдат проверявани отделни земеделски стопани, за да бъде защитен интересът както на данъкоплатците, така и на потребителите. По думите му се полагат всички усилия за изсветляване на сектора.

"В най-кратки срокове ще представим и Закон за браншовите организации в земеделския сектор. Надявам се в рамките на месец да бъде пуснат за обществено обсъждане", посочи той и съобщи, че се очаква Стратегическият план през септември „вече да е факт“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още