IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд "Земеделие" ще разпределя 2,6 млрд. лв. от ЕС за 2022 г.

Правителството одобри годишните разчети на сметката за средствата от ЕС на фонда за тази година

16:06 | 06.04.22 г.
<p>
	Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Министерският съвет прие решение за утвърждаване на годишните разчети на сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен фонд „Земеделие" за 2022 г.

Планирани са общо 2,834 млрд. лева за финансиране на директните плащания на площ, пазарните мерки, Програмата за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство. От тях 2,6 млрд. лева са за сметка на ЕС и 234,4 млн. лева са от националния бюджет.

788,7 млн. лв. са предвидени за развитие на селските райони, посочват от пресслужбата на кабинета. Основно плащанията ще са насочени по мярка 4 „Инвестиции  в материални активи", мярка 6 „Развитие на стопанството и стопанската дейност", мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони" и мярка 19 ЛИДЕР.

По линия на директните плащания от Програмата за развитие на селските райони са заложени 276,1 млн. лв., които ще обхващат направленията агроекология и климат, биологично земеделие, Натура 2000, райони с природни или други специфични ограничения и хуманно отношение към животните.

Малко над 1,6 млрд. лв. са  определени по схемата за единно плащане на площ, както и за обвързани с производството плащания за животни, плодове, зеленчуци и други.

По Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. са разчетени 44,3 млн. лв.

117,9 млн. лв. са предвидени за пазарни мерки, включително за Националната  програма по пчеларство, схема  „Училищен плод", схема „Училищно  мляко", Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор и други схеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още