IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината реколта зърно на Украйна може да бъде унищожена от войната

Според прогнози на експерти добивът може да намалее с между 30% и 55% в зависимост от сортовете

16:34 | 09.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Реколтата на някои от най-важните украински зърнени култури може да бъде свита наполовина тази година, застрашавайки позицията на страната като водещ износител и влошавайки още повече снабдяването в световен план.

Руската инвазия се случва в ключов момент за реколтата. Украинските фермери тепърва са започнали засаждането на царевица и слънчоглед, затруднени от мини, от една страна, и липса на горива и торове, от друга.

На фона на затворените пристанища земеделските производители започват да се ориентират към култури, които са по-подходящи за местно потребление, отколкото за износ. Но дори и в този ранен етап на растеж на реколтата ситуацията изглежда помрачена, како според прогнози на експерти добивът може да намалее с между 30% и 55% в зависимост от сортовете.

Прогнозите за реколтата царевица тази година. Графика: Bloomberg LP 

„Очевидно е, че нищо няма да е нормално“, посочва Алекс Лиситца, главен изпълнителен директор на базираната в Киев земеделска компания IMC SA.

Украйна е основен износител на царевица, слънчогледово олио и пшеница, но потоците от суровини намаляват драстично от началото на военния конфликт. Въпреки че се увеличават продажбите на превозени с влакове стоки през западните граници, обемите са само част от търговията, пренасяна но вода.

В същото време намалените доставки изпратиха цените до нов абсолютен рекорд миналия месец и разпалиха отново притесненията за снабдяването с храни в Близкия изток и Африка, където са някои от основните клиенти на Украйна.

Царевицата, която е относително по-скъпа за отглеждане, е обект на някои от най-големите производствени несигурности, коментира ръководителят на компанията за анализи UkrAgroConsult Сергей Феофилов. Прогнозата на UkrAgroConsult е за реколта от 19 млн. тона при нормално протичане на засаждането – това обаче е по-малко от половината от миналогодишния обем.

Прогнозата на консултантската компания Barva Invest е не толкова песимистична – 29,5 млн. тона – но пак е с около 9 млн. тона под оценките преди войната и значително под рекордните 41,9 млн. тона през 2021 г.

Но независимо от това как реколтата ще бъде засегната от войната, остава неясно каква част от нея ще стигне до световните пазари. Въпреки че се засилват жп доставките, има забавяния по границите и липса на място за съхранение. По-трудната продажба води до залежаване, а това на свой ред може да застраши качеството на някои суровини като слънчоглед, ако бъдат оставени твърде дълго, посочва главният анализатор на Barva Андрей Новоселов. Но дори и пристанищата да бъдат отворени отново, ще е необходимо време за отстраняване на мини и повредени кораби, които биха попречили на изпълнението на доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
руснаците да не би да са хвърляли бомби с обеднен уран ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още