IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде са най-големите проблеми в здравеопазването?

Мениджърите на болниците трябва да участват в преговорите за цената на клиничните пътеки, твърди адв. Свилена Димитрова

17:14 | 13.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мениджърите на лечебни заведения в България посочват лимитите за дейността на болниците, недостига на кадри и недостатъчното финансиране като най-големите проблеми в здравеопазването в проучване, проведено от Българската болнична асоциация. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

Според нея една от основните причини мениджърите на болници да поставят въпроса за цените на клиничните пътеки и здравните услуги е защото те не участват в преговорите за определянето им. 

„Това е проблем, защото на практика на този, който предоставя услугата, му се казва на каква цена трябва да се предоставя тя и няма логика в това. Това е причината да има толкова сериозен акцент върху тези цифри“, смята гостът.

Димитрова обаче подчерта, че проблемите в здравеопазването не са само от финансово естество. По отношение на липсата на кадри тя посочи, че младите специалисти търсят не само достойни възнаграждения, но и среда и възможности за семействата им.

„За тях е важно какви условия им се предлагат, особено в малките градове, а възнаграждението е едва на трето място сред приоритети им“, отбеляза юристът и подчерта, че това повдига други социално значими въпроси, като разликите в качеството на живот в различните райони на страната.

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още