IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната комисия прие на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК

Увеличението на парите за здравния фонд до края на годината е 65 млн. лв.

20:51 | 10.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г. Предложението беше прието с 11 гласа „за“ и  5 „против“. Tрима се въздържаха, предава БТА.

Със законопроекта се предлага нетно увеличение на приходите и трансферите по бюджета на НЗОК с 65 млн. лв., за сметка на увеличение на трансферите за здравно осигуряване и съответно намаление на трансферите от централния бюджет. Със същата сума се увеличават разходите по бюджета на НЗОК.

Заложено е увеличение на здравноосигурителните приходи в общ размер на 111 млн. лв. от трансфери за здравното осигуряване. 

Предвидени са средства за шест месеца в размер на 118 млн. лв. за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения на персонала на изпълнителите на болнична медицинска помощ за срока на обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест според Закона за здравето.

Средствата се изплащат за сметка на трансфер от държавния бюджет. Тъй като действието на чл. 5 от закона за бюджета на НЗОК за 2022 г. е ограничено със срока на извънредна епидемична обстановка и изтича след нейното отменяне, считано от 1 април 2022 г., отпада основанието за изплащане на допълнителните възнаграждения на болничния персонал, в резултат на което очакваните икономии са в размер 46 млн. лв.

Актуализацията предвижда и допълнителни 4 млн. лв. за заплати и осигурителни вноски за персонала в периода юли - декември 2022 г. , а 2,3 млн. лв. са планирани за издръжка на административни дейности.

За здравноосигурителни плащания за болнична и медицинска помощ се заделят 45 млн. лв.

За други здравноосигурителни плащания за медицинска помощ, вкл. и за поставянето на ваксини срещу COVID-19, се предвиждат 10 млн. лв.

 

Последна актуализация: 11:33 | 14.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Добави коментар
Финанси виж още