IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Василев: Цените и количествените сметки за пътно строителство за 2,4 млрд. лв. са фантазия

Финансовият министър дава на прокуратурата договорите на АПИ за ремонт и поддръжка за републиканската пътна мрежа в периода 2018-2021 г.

19:02 | 15.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Цените и количествените сметки нямат нищо общо с реалността, а са абсолютна фантазия – 2,4 милиарда лева са за прикрито строителство, което е възложено без одобрени инвестиционни проекти, без надзор, актове, протоколи и гаранция, но скрито в договори за текущ ремонт. Това коментира министърът на финансите Асен Василев след констатациите на работната група между министерствата на финансите и на регионалното развитие, която провери договорите на Агенция „Пътна инфраструктура“ за текущ ремонт и поддръжка за републиканската пътна мрежа в периода 2018-2021 г.

Според него всичко е било така нагласено, че да бъдат обслужени определени интереси. Той е категоричен, че „няма как такава картина да се случи без умисъл и специфична цел“.

Под фасадата на текущи ремонти

Василев съобщи, че договорите са 34 със срок от 60 месеца с предмет текущ ремонт и поддръжка. Според него при изпълнението им са нарушени поне четири закона и затова материалите от доклада на комисията ще отидат в прокуратурата.

Министърът обясни защо изпълнението на строителството е минавало като текущ ремонт и поддръжка. По думите му, съгласно наредбата на МРРБ, целта е съхраняване на експлоатационните характеристики на пътя – на най-горния пласт, осигуряване на преход при зимни условия, разчистване на катастрофи и аварии.

Текущият ремонт и поддръжка не изисква надзор, не минава през комисия за приемане и разрешаване на ползването, тъй като не се възприема за строителство; при текущ ремонт не се дава гаранция, каза Василев и обясни, че по текущ ремонт и поддръжка не могат да се възлагат строителни дейности, а само ремонтни.

3,4 млрд. лева е общата стойност на възложените дейности по договорите за текущ ремонт и поддръжка в съответния период – най-много обаче са за основни ремонти и реконструкция (2,4 млрд. лв.). „Тоест 1 милиард са текущ ремонт и поддръжка, а 2,4 милиарда са прикрито строителство“, пресметна министърът.

Липса на контрол

Той подчерта, че при тези договори не са спазени изискванията. „Ако АПИ се беше придържала към текущ ремонт, нямаше да сме във финансовия казус, в който сме в момента", е убеден Василев. „Реално, нарушението на Закона за обществени поръчки се дължи изцяло на прикрито строителство – възлагането е на основни ремонти, реконструкции и даже строителство на отсечки. Това възлагане е в нарушение на договорите за ЗОП, в който допустимото надвишаване на договорите е до 50%“, каза той.

Василев посочи, че 79% от допълнителните и извънредните задания са инвестиционно проектиране, основен ремонт и реконструкция. „Почти 80% от направените възлагания нямат нужните атрибути, които се изискват, а би следвало да ги имат“, обясни Василев.

Министърът потвърди, че ако 2,4 млрд. са разходвани по правилния начин, е трябвало да има обществена поръчка за всяко едно възлагане, да се изготвят предварително строителни книжа, те да минат надзор, да се направи строителство и после да се носи гаранция. „А не да правим ремонт на ремонт на ремонта“, коментира Василев.

Той обясни, че по смисъла на Закона за устройство на територията това са незаконни строежи и те са неправомерна държавна помощ. Асен Василев е категоричен, че са нарушени принципите на управление на финансите в държавата, затова и докладът с констатациите ще бъде изпратен на прокуратурата.

Примери с нарушения

Той даде пример с практики, които определи като скандални. „Дали сме за пример конкретен проект за превантивен ремонт на път „Югово-Лъки" – стойността му е 45 милиона лева. Възложено е строителство на 28 август 2020 г. Проектирането е на 5 ноември 2020 г. Явно някой е ползвал машина на времето. Появила се е количествената сметка и с машина на времето сме се върнали три месеца назад към реалното строителство, изчислено до стотинка", посочи той.

Василев изброи седем подобни случая, но добави, че те са десетки. „Сред тях е и виадуктът на АМ „Хемус“. Има много случаи, в които има завишаване на максималните единични цени, има разходни норми, които са необосновано завишени. В анализите няма количествена сметка, няма единични цени, написана е само една обща сума в проектите“, разкри как са правени договорите Василев.

Той даде пример и с ремонта на път II-58 „Кърджали – Асеновград Пловдивска област“ с дължина 32,83 км. Започнатата обществена поръчка е през 2018 г., прогнозната стойност на проекта е била 28,2 млн. лв. с ДДС, а процедурата е прекратена поради липса на финансиране.

През януари 2021 г. обаче заданието е възложено отново, този път през договор за текущ ремонт и поддръжка на стойност от 51,4 млн. лв. В него е включено подмяна на водопровод с дължина 6 м за 1 млн. лева. „Няма ВиК-част на проекта, а в количествената сметка пише 1 млн. на ВиК.

Друг пример е проект за възстановяване на експлоатационното състояние на АМ „Тракия“ от км 156+284 до км 208+181. Общата цена е 966 189 лева с ДДС, остойностени са 40 320 часа проектантски труд. Проектът е изпълнен за 62 дни. „82-ма проектанти трябва да са работили без прекъсване 62 дни на пълен 8-часов работен ден“, не скри изумлението си министърът.

Той обърна внимание, че едни и същи ремонти в различни части на България се изпълняват с „драматична разлика в средствата“. „Най-евтиният ремонт е едно задание в Ловеч – 112 хиляди лева на км първокласен път, а в Ямбол, пак за един км първокласен път, сме платили 1,9 милиона лева. Разликите при второкласните пътища са още по-фрапантни – от 68 хиляди лева до 2,1 млн. лв. на километър", каза министърът и добави, че при третокласната мрежа има разлики до седем пъти.

Асен Василев потвърди констатации на комисията, която открива големи нарушения и при общинските пътища. Възлагани са ремонти на общинската пътна мрежа при много високи цени на километър, като в пазарджишко тя е достигнала 2,9 млн. лева.

Има и добри примери

„Има области, в които законът е спазван – Русе и Силистра“, обяви министърът. Той потвърди, че там са спазени процедурите по ЗОП и Закона заа устройство на територията.

„Сезираме Дирекция национален строителен надзор, която да мине по всяка една отсечка, за да извърши реални проверки за качеството на работа. Сезираме Агенция държавен финансов контрол за осъществяване на последващ контрол. Искаме привличане към наказателна и административно наказателна отговорност на длъжностните лица, отговорни за възлагането и изпълнението на допълнителните и извънредни задания“, настоява вицепремиерът и министър на финансите.

Василев смята, че трябва да има специална нормативна уредба, приета със закон, в която да пише, че тези „строежи са търпими". На въпрос дали средствата ще бъдат платени, той съобщи, комисията предлага те да бъдат платени, но само тази част, която би представлявала незаконно облагодетелстване на държавата, ако не бъдат платени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още