IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нареди ли се България сред популярните дестинации за дигитално номадство?

"Банско Номад Фест 2022" ще покаже предимствата на планинското градче с условия за работа и близост до природата, посочи Мария Стоянова

17:27 | 22.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Много хора с професии, които им позволяват да работят от разстояние, се възползват от свободата си, за да живеят и изпитат културата на различни места по света. Тези дигитални номади търсят достъпни цени на живот, добри комуникации и възможност за запознанства, като България вече е една от популярните дестинации. Този коментар направи в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Мария Стоянова, координатор на „Банско Номад Фест 2022".

„Да си дигитален номад е да имаш свободата и удоволствието да работиш откъдето искаш. Дигиталните номади обаче понякога се чувстват самотни, защото пътуват често, затова е важно да има споделени работни пространства, където има свързване с хора, запознанства и комуникация, обясни тя и поясни, че целта на събитието „Банско Номад Фест“ е да популяризира възможностите на планинското градче.

Мария Стоянова напомни, че фестивалът се организира за трети път, като за тази година билетите вече са изцяло разпродадени.

„550 номади от над 40 държави ще се присъединят към нас. Целта на феста да покажем града и след това да направим резюме. Сутрините имаме много лекции за бизнес, самоусъвършенстване и други теми, а следобед сме организирали много активности като преходи в планината, конна езда, разходки с АТВ. Хората могат  да се запознаят с други работещи с подобен начин на живот и да решат дали биха желали да останат в града“, разказа координаторът на „Банско Номад Фест 2022".

Стоянова потвърди, че Банско е „страхотна дестинация за дигитално номадство“, тъй като е малък достъпен град, има транспортни връзки със София, има създаден споделен офис, а малкото население позволява по-лесни запознанства с други дигитални номади и с местни хора.

Тя изтъкна предимствата на красивата природа, чистия въздух и перспективата да избираш различни активности в свободното време.

„Мисля, че сме добре рекламирани, защото вече стотици хиляди хора са посетили България като дигитални номади и те споделят с кръга си за нас. Всеки е чул от някой и на много хора им е харесало и са решили да посетят страната ни. Вече има добра реклама, остава само да предоставим положителни преживявания на тези хора и да покажем че сме гостоприемни“, добави Мария Стоянова.

Засили ли пандемията изборът да се превърнеш в дигитален номад? Кои са най срещаните професии, които предпочитат живот и работа в движение? Как се финансират дигиталните номади? Нарежда ли се България в известните дестинация за номади в Европа след Канарските острови и Португалия? Какви са предизвикателствата при изпълнението на проекти на фрийленсърите?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още