IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: Шансовете ни за приемане в еврозоната са неясни заради високата инфлация

При рецесия, съчетана с ръст на безработицата, ще намалява доходът на домакинствата и възможността им да обслужват ипотеките си, предупреди Боян Иванчев

19:30 | 28.06.22 г.
Финансист: Шансовете ни за приемане в еврозоната са неясни заради високата инфлация

Според него рецесията би трябвало автоматично да намали инфлацията.

Д-р Иванчев потвърди, че навлизането в рецесия е световен процес и тя ще се случи най-вероятно след вдигането на лихвите от страна на Фед.

По думите му, въпреки че не са достатъчно прецизни, има модели, които изчисляват средното влияние на рецесия и трендове. "При тях има много голямо стандартно отклонение“, обясни той. – Показват примерно, че 12 месеца ще продължи тази инфлация.“

Д-р Иванчев посочи като индикатор цената на 30-годишните ипотеки в САЩ и поясни, че когато те се увеличат с повече от 50 точки, американската икономика винаги влиза в рецесия. "Сега цената на 30-годишните ипотеки в САЩ от 270 точки се увеличи на 540. Това е над 250 точки увеличение", пресметна той. Финансистът посочи, че едната тенденция е Фед да продължи да вдига лихвения процент, „докато овладее инфлацията и я счупи“. „Овладяването на инфлацията е едно, нейното намаление е друго“, каза Боян Иванчев и очаква, че до края на годината, с мерките, които взема Фед, е да спре ръстът на инфлацията.

Относно риска ипотеките да гръмнат и да стане “нещо още по-страшно”, финансистът е на мнение, че няма нищо по-страшно от инфлацията. „Този, който няма достатъчно умения да управлява семейното си богатство ще пострада, не само в САЩ, но и в България", предупреди Боян Иванчев. 

Той потвърди, че в момента двата големи пазара, на които се вижда охлаждане на недвижимостите са Канада и САЩ. “В България има първи сигнали за подобно нещо, но ако най-горещата точка в САЩ беше около Нова година, тук най-горещата точка беше преди около месец каза финансистът и сравни недвижимостите като танкер, който „спира няколко мили”.

По думите му, в момента „изглежда има намаление на изповядване на сделките в България“ и напомни, че в България има около 200 хиляди ипотечни кредита, като немалка част са финансирани на 100% - 80% с ипотеки, а останалата част с потребителски заеми. “По данни на БНБ кредитите със срочност над пет години са нараснали с около 4 хиляди броя от декември до края на първото тримесечие”, даде пример Иванчев.

Финансистът предупреди, че ако има рецесия, съчетана с ръст на безработицата, ще намалява  нетният доход на домакинствата, което може да наруши възможността да се обслужват ипотеките. И допусна, че може да има увеличаване на цената на ипотеките в България в следващите от шест до девет месеца.

Що се отнася до перспективите за приемане на България в еврозоната, д-р Иванчев напомни, че се коментира дали може да има някакъв “специален коридор заради инфлацията“ и каза, че в България тя е 15%, докато в други европейски държави с най-ниски показатели е 1,5% и страната ни няма да се квалифицира по изискванията.

Какви трябва да се мерките, свързани с енергийните ресурси? Как влияят монетарните политики на инфлацията? По какъв начин макроикономическата политика влияе на търсената доходност на българските ДЦК вътре в страната ни? Каква е спецификата на взимане на инвестиционни решения, и на държавно, и на индивидуално ниво при сегашната политическа и икономическа ситуация?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още