IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и НАТО подкрепиха България след дипломатическия скандал

Великобритания също обяви, че приветства решителните действия на България за експулсирането на руските дипломати

16:26 | 01.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ЕС и НАТО застанаха твърдо зад България в решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати от София и изразиха солидарността си със страната.

Европейският съюз изразява съжалението си по повод неоснователната заплаха на Руската федерация да скъса дипломатическите отношения с България в отговор на решението на България, което е в пълно съответствие с международното право, да експулсира 70 служители на руското посолство, действали в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения“, се казва в изявление на Европейската служба за външна дейност.

В съобщението се посочва още, че ЕС изразява пълна подкрепа и солидарност с България при тези обстоятелства и ще следи отблизо ситуацията. „Подобна непропорционална стъпка от страна на Русия би послужила само за по-нататъшната ѝ международна изолация“, пише още в изявлението. 

Междувременно говорителят на НАТО Оана Лунгеску също заяви, че решението на България да експулсира 70 руски служители като чуждестранни агенти е суверенно и трябва да се уважава.

Според становището на НАТО съюзниците от алианса остро осъждат дългогодишното предизвикателно поведение на Русия и опитите ѝ да се намесва в демократични процеси и институции и да заплашва сигурността на „нашите граждани”.

Великобритания също взе отношение по казуса.

Английският министър за Европа и Северна Америка Джеймс Клевърли обяви, че страната му приветства решителните действия на България за експулсирането на 70 руски дипломати и служители на разузнаването.

“Ние подкрепяме България и в по-нататъшните й стъпки да защити своя суверенитет и сигурност от руските враждебни действия”, написа той в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още