IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За какво може да се използва третият мандат?

България върви към служебно правителство, посочи проф. Мария Пиргова, а доц. Милен Любенов смята, че президентът е готов със служебния кабинет

13:05 | 26.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
За какво може да се използва третият мандат?

Конституцията не определя какъв да бъде срокът на третия мандат, в което има сериозен политически смисъл. Този коментар направи в Bulgaria ON AIR политологът проф. Мария Пиргова във връзка с изказването на председателя на парламентарната група на левицата Георги Свиленски, че Изпълнителното бюро на БСП ще предложи на Националния съвет два варианта за действие.

Според нея третият мандат може да бъде използван, за да се преговаря по-дълго и да се довършат някои въпроси в Народното събрание. БСП има две възможности – да върне мандата или да състави правителство, което обаче изглежда, че няма да събере мнозинство, смята тя. 

По думите ѝ е крайно време "партията да излезе от провинциалното си поведение".

Политологът доц. Милен Любенов също е на мнение, че е възможно БСП да задържи третия проучвателен мандат.

"През следващите месеци президентът трябва да отправи питане към Конституционния съд, защото мандатът не може да се държи за неопределен срок", смята той.

От думите на Пиргова стана ясно, че България върви към служебно правителство. Според нея то трябва да се постарае да преговаря с "Газпром" за възстановяване на доставките на газ, като потърси решения като Германия, Италия и други европейски страни. Освен това то ще трябва да се справи с мъртвите души от избирателните списъци.

"Румен Радев вероятно вече е готов с предложенията си за служебен кабинет“, посочи доц. Любенов. Той е на мнение, че за тези два месеца служебното правителство няма да бъде в тежка ситуация, а основната му задача ще бъде да подготви провеждането на изборите. Той очаква различни варианти при съставянето на служебно правителство и допусна, че то може да прилича на първото с премиер Огнян Герджиков, което беше „по-кооперативно към ГЕРБ и ДПС“.

Двамата политолози смятат, че основният виновник отново да отиваме на избори е "Има такъв народ".

"Видя се, че на ИТН не може да се разчита. Тя е силата, която е поставена, за да бъде патерицата на ГЕРБ и ДПС", констатира Пиргова. Според нея в парламента се наблюдава опозиционно мнозинство – ГЕРБ, ДПС и ИТН, които "не трябва да позволят реформа в съдебната система и пипане на главния прокурор".

Любенов обобщи, че изборите през няколко месеца означават "ерозия на парламентаризма", а Пиргова заключи, че "исканията на гражданите няма да бъдат чути, докато те не накажат управляващите и отново излязат на улиците".

Как ще се реши проблемът с липсата на действащ председател на Комисията за енергийно и водно регулиране? Какви са вариантите? Защо двамата политолози са на различно мнение относно доставките и заплащането към "Газпром"? Свързани ли са количествата газ със санкциите и защо европейските страни търсят самостоятелно решения на проблема? Трябва ли да забравим идеологията за сметка на икономиката и кои са продуктивните примери? 

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още