IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли правителство, или се задават нови избори?

Започва ли "Продължаваме промяната" подготовка за нов парламент, коментират политологът доц. Антоний Гълъбов и социологът Добромир Живков

14:21 | 25.07.22 г.
Ще има ли правителство, или се задават нови избори?

По думите на социолога Добромир Живков идеята за преговорите е била да се структурират добре, но в цялото това действие не са били ангажирани всички субекти. „"Продължаваме промяната" е предприела действие към нови избори и въпреки усилията на БСП и "Демократична България" да бъде преодоляно това противопоставяне между ИТН и "Продължаваме промяната", сякаш ситуацията се движи към нови избори", допълни той. 

Доц. Гълъбов е на мнение, че "Продължаваме промяната" е напът да сбърка за пореден път въпреки „лекия прилив на симпатия към тях със свалянето на председателя на Народното събрание и оставката на правителството“. Според него те смятат, че този прилив ще остане траен и че са в подем, но е категоричен, че това не е така. „Служебното правителство, което президентът Румен Радев ще назначи, може би още тази седмица, ще направи всичко възможно, за да прехвърли отговорността към редовния кабинет "Петков"“, изтъкна политологът.

Социологът, от своя страна, дори допусна, че разногласията, които виждаме през последните 4-5 месеца между президента и "Продължаваме промяната", могат да доведат до допълнително развиване на противоречия и противопоставяне в периода на очакваното служебно правителство.

"От друга страна обаче, кабинетът, който си отива, успя да постигне няколко неща, които са ключови. От части в тях се дължи и това електорално съживяване, което отчитаме. Вижда се сериозно постижение по отношение на диверсификацията на енергийните доставки. Другото, което направи този кабинет, са високите социални разходи", отчете Добромир Живков.

Доц. Гълъбов окачестви като „откровена манипулация“ задържането на мандата от БСП, за да се гласува изборът за председател на КЕВР. „Този мандат няма нищо общо с каквито и да било други срокове. Решението на Конституционния съд прави нищожен избора на сегашния председател. Няма ситуация, в която КЕВР няма да може да работи, защото няма председател“, категоричен е той и смята, че този опит за водене на преговори е началото на предизборна кампания.

Той дори заяви, че изискването за промени в Закона за противодействие на корупцията като условие за Плана за възстановяване и устойчивост е лъжа. „Настояването конкретно лице да оглави комисията ще се случи по стария закон. Комисията е колективен орган и кой е неин председател няма абсолютно никакво значение. Целта е да бъде отклонено общественото внимание от реалните проблеми, до които доведе страната това управление", смята Антоний Гълъбов.

Беше ли използван изтеклият запис от заседанието на "Демократична България" за PR цели? Защо личностните качества продължават да играят решаваща роля при избора на хора на ключови длъжности при управление на публичните ресурси? Какви са очакванията на хората от управлението?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още