IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтът между МФ и МРРБ се задълбочава

Гроздан Караджов изнася невярна информация, твърдят от финансовото министерство

17:39 | 27.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Конфликтът между министъра на регионалното развитие и благоустройство в оставка Гроздан Караджов и Министерство на финансите (МФ) става все по ожесточен. След като днес сутринта по време на брифинг в Министерски съвет заместник-министърът на финансите Андрей Цеков обяви, че повече от 10 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) поддържа порочна система на пътната инфраструктура, а прекратяването на всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа в страната ще лиши страната от „услугата“ за поне 6 месеца, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) дадоха ответна пресконференция.

На нея бе обявено, че не Агенция „Пътна инфраструктура“ е отменила решенията за обществените поръчки за ремонт и поддържане на пътища - те са отменени с шест последователни решения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в резултат на обжалване на самата конкурсна документация. 

В отговор на това пък от МФ излязоха с нова позиция. Според финансовото ведомство твърденията на Караджов са неверни. 

„МФ няма намеса в съдържанието на документациите за възлагане на цитираните обществени поръчки, както твърди Караджов. Провеждането на държавната политика в областта на строителството, ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа е отговорност и задължение на министъра на регионалното развитие и управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“. Тяхно задължение е да обезпечат провеждането на законосъобразни процедури за възлагане на обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканските пътища. Министерството на финансите, чрез Агенцията по обществени поръчки и Агенцията за държавна финансова инспекция, осъществява единствено предварителен и при необходимост последващ контрол за законосъобразност на обществените поръчки. Съгласно действащата нормативна уредба, АОП осъществява предварителен контрол на случаен принцип и обявените през настоящата година процедури от АПИ не са попаднали в обхвата на този контролен инструмент“, пише в позицията на МФ .

Според ведомството Гроздан Караджов неправилно прехвърля отговорността към Комисията за защита на конкуренцията при положение, че АПИ е прекратила процедурите преди едно от трите производства на КЗК да е приключило и без да обжалва другите две решения на регулатора.

„Срещу решенията за откриване на обявените процедури пред Комисията за защита на конкуренцията са постъпили жалби, по които са образувани три производства. Едното все още не е приключило, а по другите две на 16.06.2022 г. са постановени отменителни решения на КЗК. Агенция „Пътна инфраструктура“ не обжалва решенията на КЗК пред Върховния административен съд, а на 29.06.2022 г. прекратява всичките седем обявени процедури.  От изложеното е видно, че Министерството на финансите няма както нормативно установена, така и практическа роля в процеса на провеждане и прекратяване на визираните поръчки. МФ няма отношение към правните и обществените последици от действията и бездействията на възложителя в лицето на АПИ“, пише още в позицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още