IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът забрани продажбата на райски газ на непълнолетни

Забранена е и употребата му в закрити обществени места

13:35 | 29.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Парламентът забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му в закрити обществени места. Измененията в Закона за здравето, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, бяха приети единодушно на първо и второ четене в едно пленарно заседание, предава БТА.

Промените предвиждат забрана за продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на т.нар. райски газ. 

Депутатите одобриха поправки, с които се прави изключение за продажбата и употребата на райски газ за медицински цели и за хранително вкусовата промишленост в закрити обществени места.

Въвежда се и административнонаказателна разпоредба при нарушение на забраната за продажба - глоба за физическите лица от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 5000 до 12 000 лв.

Вчера парламентарната здравна комисия одобри единодушно измененията в Закона за здравето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още