IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електрониката е основното перо в българския износ през 2021 г.

Страната ни е водещ износител на череши през миналата година, показват данните на БСК

21:09 | 29.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2021 година износът на България е на стойност 41,9 млрд. долара и страната ни отстъпва с едно място в класацията на износителите - до 59-то място, сочи анализ на Българската стопанска камара (БСК). Средно в последните пет години износът на България се увеличава с 5% годишно и по този показател изпреварваме средния темп на световния внос за този период (4%). Изпреварващият ръст на износа пред световния внос означава, че българските производители са конкурентоспособни на глобалните пазари и изместват други доставчици.

Най-голямото перо в износа на България е електрониката и електротехниката, чиято стойност е почти 4,4 млрд. долара. Това представлява средно повишение от 7% годишно в периода 2017-2021 г. и отново изпреварваме средното увеличение на световния внос в този период (5%).

Следват изделия от мед, където износът достига 3,77 млрд. долара, а трети в класацията са стоките от групата на машини и апарати, чийто износ през миналата година е на стойност 3,32 млрд. долара. 

Износът на енергоносители намалява със средно 11% през последните пет години и през 2021 година достигна стойност от 2,34 млрд. долара, показват още анализите на БСК. Водещ е износът на горива, който достига 1,3 млрд. долара прези миналата година. Почти се утрояват приходите от проджабата на електроенергия - от 229 млн. долара до 632 млн. долара. Високата цена на природния газ в Европа увеличи цената на електроенергията, което направи печелившо производството на ток от въглища. В последните месеци електроенергията от България балансира енергийната система в целия регион.

Данните на БСК показват, че износът на пшеница е на стойност малко над 2 млрд. долара, а в последните пет години увеличението му е в рамките на 15% годишно. Те доказват още, че българските зърнопроизводители са конкуретоспособни на световните пазари, защото средният ръст на вноса е от 10% в последните пет години.

Не така стоят нещата за производителите на фармацевтични продукти. През миналата година компаниите в този сектор са изнесли стоки за 1,15 млрд. долара. За последните пет години има ръст от средно 4%, докато световният внос се разширява с 10 на сто в същия период. Същото е положението и при изделията от желязо и стомана - средно през последните пет години износът се свива със средно 3%, докато световният внос расте с 2 на сто. През миналата година България е изнесла стоки от тази група на стойност 1,02 млрд. долара.

Прегледът на износа по отделни стоки показват, че най-голям стойностен обем има износът на катодна мед - общо 1,77 млрд. долара. Приходите растат заради високите цени на суровината, тъй като изнесените количества намаляват с почти 3 на сто.Най-големите пазари са Китай (40% от износа) и Турция (36%).

Износът на пшеница се увеличава с 94% по отношение на приходите (до 1,35 млрд. долара) и с 58% по отношение на количествата - 5,07 млн. тона. Тук има по-голяма диверсификация на вносителите - най-голям дял от износа се насочва към Испания (14%) и Гърция (13%).

Средната цена на българската пшеница през миналата година е 267 долара на тон. Постигаме цени над 300 долара за тон в Йордания, Йемен и Етиопия, но количествата са малки. Сред големите износители в световен мащаба най-високи средни цени постигат Южна Африка (357 долара на тон), Австрия (330 долара) и Белгия (326 долара). Цената на пшеницата от Русия е средно 266 долара на тон, а от Украйна - 243 долара.

Значително намаление на износа е регистриран при износа на концентрати от благородни метали - със 133% до 1,8 хил. тона. Приходите обаче се увеличават с над 20 на сто до 839 млн. долара.

През 2021 година България държи първото място сред износители на череши - консервирани или приготвени, с дял от почти 20% от световния износ . Стойността му достига 36,7 млн. долара.

България държи и малко над 20% от пазара на патешки черен дроб, но износът е на стойност едва 6,7 млн. долара.

Данните на БСК показват още, че най-големият пазар на България през 2021 година е Германия към която се насочва 15% от целия износ. Балансът в търговските отношения със страната е положителен в размер на 468 млн. долара. На следващо място са Румъния (10,2% от износа) и Италия (7,6%).

От БСК отбелязват, че страните от Европейското икономическо пространство стават все по-важни за българските доставчици, като тенденцията се засилва с пандемията от коронавируса. Прави впечатление и увеличаване на износа на стоки с по-висока добавена стойност. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
fon
преди 1 година
Като минем в орбитата на ***, износа ни ще падне 50 пъти до 1 милиард, като ще изнасяме основно консерви за гладните *** в Масква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още