IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: ЕЦБ става по-независима, когато реагира на инфлацията

Ще продължи ли приличният темп на растеж в Италия или ще изчезне под натиска на приближаващата рецесия, коментира Лоренцо Кодоньо

22:48 | 01.08.22 г.
Финансист: ЕЦБ става по-независима, когато реагира на инфлацията

„Целта е да се намалят спредовете по доходността по държавните облигации в еврозоната в определени граници. Въвеждането на TPI и възможната намеса на ЕЦБ улеснява увеличаването на лихвите“, обясни той, но подчерта, че това позволява на централната банка да работи по-начин, по който ще намали инфлацията до своята цел.

Що се отнася до икономиката на Италия, финансистът обясни, че данните за БВП са „наистина изненадващи“. „Изглежда бумът на туризма подпомага икономиката, но има огромен скок на разходите за енергия и инфлацията, както и в останалата част на Европа. Много от доходите през последните месеци са подложени на натиск и има забавяне на потреблението. Моментът е много труден и ключовият въпрос е дали един приличен темп на растеж ще продължи и в бъдеще“, каза анализаторът.

Според него този тласък вероятно ще изчезне под натиска на приближаващата рецесия, която вероятно ще настъпи в Европа до края на годината.

"Има огромен натиск в реалните доходи на населението, а това неизбежно ще доведе до отслабване. Заради пандемията много от публичните пари отидоха в подкрепа на компании и домакинства. Това увеличи процента на спестяванията в Италия и в Европа. Този буфер може да абсорбира натиска върху разходите за живот, но има неравномерности в разпределението", отбеляза икономистът.

Как ще се отрази на икономиката политическата нестабилност в Италия, свързана с предстоящите избори на 25 септември? Кога финансовите пазари ще се опитат да тестват ЕЦБ и нейната решителност да поддържа финансова стабилност? Защо в Италия ситуацията с доставките на газ не е толкова драматична?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още