IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков към Гълъб Донев: Битката с корупцията трябва да продължи

Цените на газа и горивата, инфлацията и блокираните ремонти са сред приоритетите на новия служебен кабинет

15:47 | 02.08.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Служебният премиер Гълъб Донев и министрите му официално приеха властта от кабинета „Петков“ днес.

В Гранитната зала на Министерски съвет правителството в оставка с премиер Кирил Петков предаде властта на новия служебен кабинет.

"От името на нашето коалиционно правителство Ви предавам управлението на страната”, обърна се Петков към Донев.

Кирил Петков призова служебният кабинет да продължи борбата с корупцията и срещу липсата на справедливост в съдебната система и пожела кураж, смелост и успех на новите министри.

"Противно на внушенията в общественото пространство условия за апокалипсис в България няма. Няма заложени мини, клопки и подводни камъни, които да отклоняват вниманието ви от подготовката на честни избори“, заяви Петков. 

Той отчете, че неговото правителство оставя излишък в бюджета от 1,5 млрд. лв. В държавната хазна има над 8,5 млрд. лв. 

Като успехи на ръководения от него кабинет Петков изброи помощите за гражданите и бизнеса, газовата диверсификация, увеличените възнаграждения на медиците и учителите, актуализацията на пенсиите и други. 

"Няма да се наложи да гасите пожари в социалната система. За първи път извадихме пенсионерите над прага на бедността“, каза още Петков. Той напомни, че България подписа споразумение и за оперативни договорености с Европейската комисия, което придвижда европейското финансиране към страната по Плана за възстановяване и устойчивост.

Кирил Петков изрази надежда кабинетът на Гълъб Донев  да продължи по пътя на борбата с корупцията и постигането на справедлива съдебна система. 

"Тази битка трябва да продължи. Желая ви кураж, смелост и успех!“, обърна се Кирил Петков към министрите от служебното правителство. 

Служебният министър-председател Гълъб Донев се обърна към новите министри с очакване за умни решения с цел подобряване на живота на хората, а не умели политически послания.

„Запазете дистанция от властта, за да не губите връзката си с хората. Когато търсите решение за съществуващ проблем, мислете за всеки човек, който трябва да се справя с него", призова Гълъб Донев министрите от кабинета си.

Той очерта и най-неотложните задачи пред новия кабинет - цените на природния газ и на горивата, високата инфлация, блокираните ремонти и поддръжка на пътищата в страната, протеста на пътностроителните фирми.

"Предстоят месеци на нажежени политически страсти. Имаме за задача да възстановим добрия тон и продуктивния диалог. Все още има надежда за това“, завърши Донев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Че тя пък кога започна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още