IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството срещу синдикатите и работодателите: Рунд пореден

Подновяват преговорите по въпроса откога да започне да расте стажът за пенсия

08:34 | 29.10.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Правителството срещу синдикатите и работодателите: Рунд пореден

Годината, от която ще расте стажът за пенсия, отново ще е тема на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Няколко дни след като социалният министър Тотю Младенов обяви окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване, според които стажът ще почне да расте от 2015 година, вчера министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че стои твърдо зад идеята стажът за пенсиониране да започне да се увеличава още от 2011 г. с по шест месеца на година.

От своя страна тази седмица ръководителят на техническата мисия на МВФ за пенсионната реформа в България Емануеле Балдачи посочи, че възрастта за пенсиониране в България е по-ниска от възрастта в други държави на ЕС и при положение, че се очаква продължителността на живота у нас да расте през следващите години, за да има баланс в приходите и разходите на пенсионната система, трябва възрастта за пенсиониране да се увеличи.

Експертната мисия на фонда предложи увеличаване с шест месеца на година на стажа за пълна пенсия, както за мъжете, така и за жените от 2011 г.

Днес на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничеството, министър Дянков вероятно ще защити идеята за вдигане на стажа още от догодина, заложена в първоначалния проект на Кодекса за социално осигуряване.

Финансовият министър се аргументира с доклада на МВФ, според който заради демографското развитие на България и натрупания вече в НОИ дефицит в продължение на над десетилетие, от фонда препоръчват още от догодина да започне увеличението на стажа.

“Ние следваме и нашия анализ, и анализа на МВФ, който казва, че сега трябва да се направят реформи, за да няма проблем в България през 2020 г.”, посочи министър Дянков.

Целия дебат за пенсионната реформа може да проследите тук

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов коментира вчера, че на днешното заседание на НСТС трябва да се нормализират преговорите между синдикати и работодатели. По думите му необходим е баланс между исканията на бизнеса и на синдикатите.

Сегашният вариант на КСО във вида, представен от министър Младенов, беше съгласуван след продължителни преговори със синдикатите и работодателите.

В проекта се предлага необходимият стаж за пенсиониране в общата категория да започва да нараства от 2015 г. - с по четири месеца на година, като целта е до 2024 г. да достигне 37 години за жените и 40 години за мъжете. От 2015 г. започва с шест месеца на година да нараства необходимата възраст за пенсиониране на работещите при първа и втора категория труд.

Възрастта ще нараства до достигане на 55 години за жените и 58 години за мъжете при първа категория и 60 години за жените и 62 години за мъжете, работещи във втора категория.

През тази седмица, заради недоволството на професионалните фондове и на бизнеса, претърпя промяна и друга идея.

Правителството се отказа от намерението от първи януари 2011 г. осигурителните вноски на работещите при първа и втора категория да се превеждат по сметката на новосъздаден фонд към НОИ "Ранно пенсиониране", като се прехвърлят натрупаните индивидуални партиди във фондовете към НОИ.

В сряда, на заседание на Министерския съвет, след среща на синдикатите и професионалните фондове с премиера, бе обявено, че към НОИ се прехвърлят партидите само на работниците, на които им предстои да се пенсионират през следващите четири години и осигурителният фонд ще изплаща техните пенсии.

Фондовете продължават да работят и ще изплащат пенсиите на хората, работещи при вредни условия на труд, които ще се пенсионират по-късно.

В КСО е предвидено да се увеличи от 12 на 18 месеца периодът, от който се изчислява обезщетението за майчинство и безработица. Вчера от КНСБ обявиха, че са против увеличаването на периода за безработица, тъй като злоупотребите там не са силен аргумент.

От промените в Кодекса за социално осигуряване се очаква до 2017 г. дефицитът в НОИ във фонд "Пенсии" да бъде нула.

Всичко за частичната национализация на професионалните пенсионни фондове може да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Дянков
преди 13 години
Напълно съм съгласен с reostat.Що се отнася до Дянков,то това момче има големи проблеми със себе си.Явно е изтъкан от безброй комплекси и е наложитено дйа се маха Най -малко са го били често -често в гимназията и е сърдит за това на целия български народ.Може би ще се наложи да го напляскаме още веднъж това момченце...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
Изключително е проста работата с ранното пенсиониране: който го иска просто спестява и като стане на 55 (или на колкото сам си реши) спира работа и харчи от спестеното докато достигне възрастта на останалите за пенсия. Тогава започва да получава с останалите по общите правила. Изобщо не разбирам какво толкова има тук да се умува и преговаря. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
mpy_yordanov
преди 13 години
Или ниски пенсии или висока пенсионна възраст.Виждате ли друга алтернатива reostat?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
reostat
преди 13 години
абсулютна дивотия живота на българите се очаквало да се повиши на 120 г затова и пенсионата възраст трябвало да се вдигне Абе *** кои ви сложи на тези постове като не можете да защитите наи елементарните права на българите трябва да бъдете обесени по стълбовете без право на погребение да ви сочат с пръсти това са онези продажни *** кои продават народа си за шепа стотинки Симеон Дянков време е да се маха нещо не е добре с главата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още