IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките: Пари има, проекти няма

Банковата система не може сама да генерира икономически ръст, той трябва да дойде от реалния сектор, смятат банкери

15:32 | 28.06.12 г. 125
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банките: Пари има, проекти няма

Големият проблем на кредитния пазар в момента не е липсата на пари, а липсата на добри проекти, които да бъдат финансирани. Около тази теза се обединяват ръководителите на някои от най-големите банкови институции, опериращи в България.

Трябва да е ясно, че банковата система не може сама да генерира икономически ръст, тъй като банките не са част от реалния бизнес и по-скоро биха могли да подпомагат, отколкото да са двигатели, смята Левон Харпанцумян, изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Наличието на стабилна банкова система е необходимо за постигането на ръст, но не е достатъчно само по себе си, смята и ръководителят на централната банка Иван Искров.

„Търговските банки са финансов посредник, те не са представители на реалния бизнес и сами по себе си не могат да доведат до растеж. Те са обслужващ фактор за реалния бизнес, който трябва да има своите предпоставки за развитие”, заяви по време на дискусия вчера Искров.

В момента има стремеж банките да се се изкарат виновни за всичко, което неуспешно се случва в икономиката. Не така обаче беше когато икономиката растеше, а тогава похвалите отсъстваха, посочи Хампарцумян.

Той е категоричен, че банките са среда, която следва успеха, помага му, но не може да го създаде изкуствено.

В момента изискванията за капиталова адекватност на банките в България са едни от най-високите и финансовите институции имат не само сериозни буфери срещу бъдещи рискове, а и значителен капитал, който би могъл да подкрепи експанзия на икономиката, посочи Момчил Андреев, изпълнителен директор на Райфайзенбанк България.

На този етап обаче липсват добрите проекти, които да бъдат финансирани, посочи Андреев.

Не са редки случаите, когато банките получават упреци, че лихвите по кредитите не спадат с такава скорост, с каквато спада цената на привлечения ресурс. Момчил Андреев обаче обясни, че в момента първокласните български фирми получават същите условия, каквито и големите международни компании.

Лихвите спадали и при кредитите за малките и средни предприятия, като според него в момента те вече „са почти до нивото на приемливия риск”. Причина за това е фактът, че всички банки ухажват фирмите, които успяват да поддържат доброто си представяне.

Много от бизнесмените са подценили сериозността на кризата, забавили са се с продажбата на активи и са действали по недобре преценени бизнес планове, смята Андреев. В момента това се отразява на способността им да обслужват задълженията си, а оттам се увеличават и лошите кредити.

Подобно мнение изрази и Васил Христов, изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка. Според него много от фирмите са допуснали грешка, като не се продавали навреме. Друг негативен момент е и това, че много от тях са изграждали бизнес плановете си на база три-четири успешни години, след което са екстраполирали резултатите си и за кризисните години.

Към момента не може да се каже, че кризата се завръща, смята Христов. По-скоро трябва да се говори не, че в момента има криза, а да се признае, че живеем в нова икономическа реалност, съветва той.

Той е категоричен, че в момента банките имат пари и усилено търсят добрите проекти, в които да се инвестират.

Каква е ролята на банките за икономическия растеж? Липсата на проекти ли спъва кредитирането или има други причини? Очакваме вашите коментари на адрес info@investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

62
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Кризата свършва когато банките преодолеят загубите " Именно! За чия сметка става това!? Не е ли за сметка на клиентите си "чиито интереси защитава"!? И то за сметка на най изрядните си и коректни клиенти! :D Според мен би било по справедливо загубите да са споделени по равностойно! :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 1 rate down comment 1
STGEORGE
преди 11 години
"Отговори ни тогава, как защитават интереса на вложителите си ..."Веднага ти давам пресен пример: Вчера едид друг учасник във форума ми заяви че държи парите си в Банка за да не държи кеш вкъщи, а лихвите не го интересували защото не можел да живее от тях!Извинявай, но това не е ли един вид защита на интерес - (що не вземе да си купи огнеупорен сейф, да му сложи СОТ и да си назначи охрана ;))) - Банката му пази парите БЕЗПЛАТНО, че и лихва му дава (+ ползването на един куп други услуги), но явно някой хора смятат че трябва да внесат една заплата на депозит и всеки месец банката да им дава като лихва по още една заплата(иначе нямало смисъл от лихвата ;)))!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 1 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
"Банките стрижат двупосочно и вероятно го знаеш прекрасно!"Да -Да!ВЛОЖИТЕЛИТЕ гледат лихите по Кредитите и си казват: "Гледай тези каква печалба изкарват от моите пари - лихвите по депозитите трябва да се ВДИГНАТ"КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛИТЕ гледат лихвите по депозитите и си казват;" Гледай тези какви пари правят на мой гръб - лихвите по кредитите трябва да се НАМАЛЯТ"Ами както казва Бени ХИЛ: "KILL THE MIDDLEMEN!"Нека Вложителите сами да си търсят Кредитополучатели (да си договарят лихва; да си правят оценки на проекти и т.н.) , а Кредитоискателите сами да си намерят Паричен ресурс и да убедят n на брой хора се са Почтени и ще им върнат парите!СТИГА СМЕ ГЛЕДАЛИ В КУПИЧКАТА НА ДРУГИЯТ, А ДА СИ ДАДЕМ РЕАЛНА ОЦЕНКА ЗА СОБСТВЕНИТЕ СИ ВЪЗМОЖНОСТИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 3 rate down comment 1
STGEORGE
преди 11 години
"Е-е-е-е-е , не така! ......."Извинявай ама какъв отговор искаш да получиш, след като някой то предлага драстично да намалиш ливите по депозити защото тези които си държат парите в Банките явно не знаят какво да ги правят?!! НЕ Е РАБОТА НА КОГОТО И ДА БИЛО ДА КОМЕНТИРА КАК ДРУГИТЕ ОПЕРИРАТ С ПАРИТЕ СИ!!! А когато в Банката дойде вложител Аз му казвам БЛАГОДАРЯ! (а не още един групак дойде)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 11 години
Кризата свършва когато банките преодолеят загубите . Няма как всеки 5-ти кредит да е проблемен и същевременно лихвите да са ниски . Ако обърнете внимание лихвите започнаха да падат от момента в който банките преодоляха около половината от лошите кредити . Лихви от порядъка на 6-8 % са нормални за нашата икономика . Дори единствената държавна банка : ББРР отпуска кредити при 8 % . Проблемите са други : проекти няма защото фирмите са доста задлъжняли към банките . Все още не могат да преодолеят загубите от срива в имотния сектор . Според мен загубите в една фирма или банка се преодоляват за около 5 г. и ако кризата /спада на цените / е започнал 2009 около 2014 и 2015 ще имаме по осезаемо раздвижване . И точно тези който сега говорят - никога повече кредити ще са първите пред банките . Добре е ако предприемачите са си извели поуки от кризата и за в бъдеще не гледат само с розови очила а бъдат по предпазливи , както между другото и банките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Разбира се, че там в банките не работят идио*и, но не ни цитирай думи от вътрешно-банкови оперативки с които зомбират служителите си! Отговори ни тогава, как защитават интереса на вложителите си в България след като не инвестират в Българския бизнес и България !!? Принципен отговор без цифри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Истината е, че редовите вложители в банка започват да губят от деня, в който са си вложили парите на депозит! Лихвите които им дават, НИКОГА не покриват РЕАЛНАТА инфлация. Те губят, независимо дали проектите в които банките инвестират са успешни или не ! Но дори и да предположим че не съм прав, как ще защитят интереса им когато не инвестират!!? Възползват се от относително малкия размер на БГ икономиката и буквално "извиват ръцете" на клиентите си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
"т.е. ИСКАМЕ БАНКИТЕ ДА ОГРАБЯТ ВЛОЖИТЕЛИТЕ СИ И ДА НИ ДАДАТ ПАРИТЕ ИМ НА НАС ТАРИКАТИТЕ ЩОТО НИЕ ЗНАЕМ КАКВО ДА ГИ ПРАВИМ А ТЕЗИ *** НЕ ЗНАЯТ И СЛЕДОВАТЕЛНО НИЕ ИМАМЕ МОРАЛНО ПРАВО ДА ИМ ГИ ВЗЕМЕМ" Е-е-е-е-е , не така! До сега не съм прочел някъде някой да е спечелил от лихви, получавани по депозита си в банка! Банките стрижат двупосочно и вероятно го знаеш прекрасно! Грозно е да се ползват обикновените хорица, принудени към подобно поведение да спестяват именно от банките ,като "жив щит"! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 0 rate down comment 1
STGEORGE
преди 11 години
И кои точно Банки се финансират от ЕЦБ на 1% ?!Само тези от Еврозоната, но не и Българските!!!(тези ефтини номера ги върти пред някой *** журналист!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 0 rate down comment 1
STGEORGE
преди 11 години
И кои точно Банки се финансират от ЕЦБ на 1% ?!Само тези от Еврозоната, но не и Българските!!!(тези ефтини номера ги върти пред някой *** журналист!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още