IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебатът за необлагаемия минимум завладя социалните мрежи

Планираният ход бе определен от множество експерти като първата стъпка към премахване на пропорционалното подоходно облагане

09:36 | 20.11.13 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дебатът за необлагаемия минимум завладя социалните мрежи

Първата стъпка към премахване на пропорционалното подоходно облагане. По този начин множество експерти определиха представената от председателя на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев идея работещите на минимална работна заплата (МРЗ) да получат обратно в края на годината изчисления и внесен в хазната данък върху доходите, след като вчера представители на управляващата коалиция оповестиха плановете си да извършат корекции в проекта за Бюджет 2014 между първо и второ четене. Темата предизвика и значителен брой коментари и в социалните мрежи и форумите.

Част от дискутиращите видяха в мярката възможност за понижение на средната работна заплата в страната. Според тезата голям брой от хора ще прибегнат до осигуряване на МРЗ, като останалата част от сумата ще бъде изплащана "под масата". Освен това социалната справедливост получаващият 340 лева да не плаща данък, а този, който взима 350 лева, да бъде облаган, ще бъде нарушена.

Според друга част от дискутиращите обаче въвеждането на необлагаем минимум не е премахване на плоския данък. По думите им многократно е било изтъквано без някой да е успял да го опровергае, че подобна екзотика като плосък данък без необлагаем минимум освен в България има единствено в Грузия.

Логично, дебат предизвика и точната формулировка на термина "плосък данък". Широко разпространената теза включва наличието на единична ставка (в случая на България – 10%), която не е диференцирана по никакъв начин що се касае до отделните социални групи.

По думите на част от дискутиращите обаче има наличие на плоско облагане и при планираната модификация с необлагаемия минимум, тъй като ставката отново е една, но просто дадена социална прослойка е освободена от нея.

Подкрепяте ли идеята държавата да възстановява данъка върху минималната заплата?

Да
Не
Не мога да преценя
Общо 3764 гласа
Особено активен в коментарите по въпроса бе икономистът Владимир Каролев. По думите му планираната от управляващата коалиция мярка не може да бъде определена като социална. „Социално е да идеш и да дадеш в дом за възрастни хора 10% от месечния си доход. Не е социално приятелите ти политици да пратят полицията да заплаши съседа под заплаха от затвор да даде 10% от неговия доход на този дом, за да гласуват възрастните хора ти да станеш кмет. Това е лицемерие. Не казвам, че трябва да разтурим от утре всичко солидарно в държавата, но дългосрочната цел трябва да е социално общество в либерална държава“, отбеляза експертът.

Противоположната теза бе застъпена от икономиста и преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Боян Дуранкев. По думите му европейските политики изключват плоското облагане и включват значително по-сериозни облекчения за по-бедните и по-сериозни данъчни тежести за по-богатите. "Това е много малка, но първа крачка в тази посока към Европа".

"Няма да се облагат само тези, които са с 340 и по-малко лева крайни доходи месечно. Приходът ще бъде с 6,8 млн. лева по-малко, при положение, че 200 000 души ще получават такава заплата от 340 лева догодина. Това означава, че в хазната месечно ще има с 6,8 млн. лева по-малко по линия на данък общ доход, което е троха за бюджета”, заяви още проф. Дуранкев.

Заявката за промени в данъчното облагане продължава да провокира коментарите на експерти и граждани в социалните мрежи. Това е и причината екипът на Investor.bg да попита – как възприемате плана за въвеждане на необлагаем минимум? Стъпка в правилната посока ли е това или ще създаде допълнителни проблеми за събираемостта на данъчните приходи?

Вашите мнения очакваме както в коментарите под материала, така и на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 0
Веско
преди 10 години
Аз пак да си задам тъпия въпрос. Щом навсякъде се размахва тоя плосък данък 10%, на мен защо ми взеха 15% ДОД като ЕТ? Някой може ли ме светна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Който иска да е по-добре да седне да си измисли как да е по-добре и да си го изработи.Аз няма да платя и 1 стотинка повече данък на социалистическо-депесарско мафиотско управление.Минава ли ви на ум, че ако скоро не ви дойде акъла и последното свястно от българския материал ще имигрира и ще се наложи да работите за и да се подчинявате на чужденци защото вие не искате за нищо да се напънете а само да получавате и преразпределяте чуждото?Патологичен идиотизъм и соц. мутация е това!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 2
killmore
преди 10 години
Веско, ти сериозен ли си бе човек? Кажи ми защо аз да плащам повече данъци? Защото съм учил 11г висше образование за два бакалавъра и един магистър? Защото съм инвестирал около 15 хил лева в това начинание? Защото именно че съм образован и инвестирал в себе си сега получавам заплата над максимално облагаемия доход? Или пък ми отговори защо всеки ***, който не е ходил на училище по СОБСТВЕНО желание, не плаща данъци, не генерира продукт, получава помощи от моите данъци за това че е необразован в държава с безплатно средно образование? Аз така или иначе плащам повече данъци от такива субекти в абсолютно изражение, защото всяко число по дефиниция е повече от 0, което е числото с което те добринасят за благото на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
mick
преди 10 години
Доходът на хората не е само от заплати и хонорари. В момента има голяма несправедливост в облагането. Ако ще има прогресивно облагане или облагане с необлагаем минимум добре, но да се взимат предвид всички доходи. Че сега едни се облагат яко, другите само символично.http://mickideas.blogspot.com/2013/11/blog-post.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Аз пък съм на противоположното мнение другарю.1. Според мен трябва да се махнат социалните привилегии на някои съсловия, които им позволяват те да работят колкото си искат (или въобще да не работят) но да преживяват и да надуват музиката всяка седмица при положение, че не плащат никакви данъци и нямат абсолютно никакъв принос към икономиката и БВП на страната.2. Не искам да плащам данъци а те да се раздават като субсидии на партии, които не само не поддържам но и са вредни, защото превръщат хората в търтеи.3. Никаква социална справедливост не заслужават хора, които не само че не се напъват да помислят или да поемат отговорност за каквото и да било НО единствено чакат държавата, кмета, шефа, децата, най-богатия в квартала и т.н..... да се погрижи за тях понеже не искат никакви дертове и никакви рискове (искат сигурна заплатка наготово, независимо от всичко останало и без кой знае колко напъване).Няма да работя и да се мъча заради търтеи и социалисти! Хич не го заслужавате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
rebel8
преди 10 години
В страна с традиционно ниска събираемост на даъци според мен такова решение би било грешка, защото 35 лв ама защо да не ги спестиш, така че негативът за бюджета ще е малко по-голям, но все пак достатъчно нисък. Според мен ако това се въведе няма да има кой знае колко сериозни проблеми, стига да не се закача пропорционалното облагане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Internet
преди 10 години
Имате ли си представа що е пропорционално подоходно облагане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още