IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсващите 1,4 млрд. лева от резерва на НЗОК скараха депутатите

Дебатите по бюджета на здравната каса за 2014 година ще продължат утре

16:21 | 26.11.13 г. 2
Липсващите 1,4 млрд. лева от резерва на НЗОК скараха депутатите

Народните представители започнаха вяло дебатите за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Изказвания по първите членове направиха основно депутатите от ГЕРБ.

Оживление в залата донесе предложението на Десислава Атанасова в Преходните и заключителните разпоредби на законопроекта да бъдат върнати 1,4 млрд. лева от бюджетните сметки към НЗОК. Това предложение беше определено като „дебелокожо” от депутата от „Коалиция за България” Емил Райнов. Той заяви, че не приема предложения за управление от ГЕРБ, които са довели до срив на здравната система и закриване на болници.

"Здравната каса е разграден двор, откъдето изтичат средства", заяви финансовият министър Петър Чобанов и допълни, че вината за това е на ГЕРБ. Той уточни, че трансферът от здравния бюджет отдавна е изхарчен за текущи разходи. „Смятам, че предложението е неуместно”, допълни той.

Провокирани бяхме за това предложение от всички нападки, че проблемите в здравеопазването идват от „източването на 1,4 млрд. лева”, заяви в отговор Владислав Горанов. Той отхвърли обвиненията, че е извършено престъпление и посочи, че парите са на обществото, а не на една гилдия. Той коментира, че предложението е направено със съзнанието, че то няма да бъде прието. В противен случай то ще доведе до емитиране на нов дълг, за което финансовият министър в правителството на ГЕРБ е показал добри заложби.

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев обясни, че резервът на НЗОК е част от фискалния резерв и „източването” е всъщност промяната на закона, според която при отблокиране тези средства да могат да се харчат не само за здравеопазване. Той беше категоричен, че най-големият провал в управлението на ГЕРБ е именно здравеопазването, което е върнато в началото на реформата от 1999 година.

„Ако догодина като председател на бюджетната комисия внасям предложения за бюджет, няма да го приемем при липса на ясна реформа и подкрепа”, категоричен беше Цонев.

По-рано по време на дебатите бившите управляващи се обявиха категорично против заложената възможност за разпределяне на 104 млн. лева от бюджета на касата само с решение на Министерския съвет. Предложението на бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова е тази сума още сега да бъде пренасочена към болничната помощ.

Даниела Дариткова предложи и в бюджета да се вземат предвид прогнозните стойности, а не годишната стойност на бюджета за болничната помощ, което ще избегне рискът като бъдат изчерпани средствата, да се окаже, че няма кой да покрие разходите при възникване на неочаквано събитие като епидемия. Допълнително натоварване на системата ще има от растящия брой бежанци, които получават здравни права у нас.

„Нуждата от болнична помощ няма да спре заради това, че пациентите трябва да се съобразят с бюджета на НЗОК”, допълни Дариткова. Нейното предложение обаче не беше одобрено.

Болниците имат задължения в размер на общо 350 млн. лева, основно към доставчици на лекарства, консумативи, както и на комунални услуги и с бюджета за НЗОК те няма как да покрият тези задължения, обясниха от ГЕРБ.

Депутатите от ГЕРБ изразиха и своите опасения, че оперативният резерв на НЗОК ще бъде разходван още в първите месеци на 2014 година. Без реформа бюджетът ще е пагубен за здравеопазването, заяви още Семир Абу Мелих и насочи вниманието към медицинските кадри, които масово напускат страната в търсене на по-добри заплати и като цяло условия за работа.

„Без специалистите и да направим вноската 50% и 10 млрд. лева да излеем в здравеопазването, няма да има значение”, обяви той.

Дебатите по бюджета на НЗОК за 2014 година ще продължат утре, 27 ноември, от 9 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
НЗОК е крава, кой я хване за вимето, той я дои. Тя така е създадена и такава е била винаги. От там са източени толкова пари от ВСИЧКИ управляващи - от СДС през НДСВ, тройната, ГЕРБ и сега пак, че ми се плаче като зная, че това са наши пари. Не случайно всеки се хваща да реформира, ама никой нищо не прави. Не случайно не тръгва втория стълб с частните осигурителни дружества, че вече не се и говори за това, а само се дрънчат кой окрал повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
kroki
преди 10 години
Напълно споделям мнението на доктора - съветите на фалирали, разгромили здравеопазването политици са неприемливи! Точно Дянков отклони 1.4 млрд.лв. от резерва на касата, а сега съпартийците му нагло искат дупката да се попълни от новия бюджет! Защо тогава беше цялото упражнение?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още