IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нов закон ръководството на Сметната палата може да бъде сменено

Йордан Цонев обвинява одитния орган в неефективност и ретроградно развитие

12:22 | 13.02.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
С нов закон ръководството на Сметната палата може да бъде сменено

Председателят на Сметната палата Валери Димитров ще бъде сменен. За целта депутати от БСП и ДПС внесоха проект за промени в Закона за Сметната палата, твърди в. "Труд".

"Връщаме старата структура на палатата и тя отново ще стане колективен орган, а съставът ще бъде сменен, ако законът бъде приет", е обяснил пред вестника Йордан Цонев, председател на Бюджетната комисия, който е сред вносителите на промените.

В момента Сметната палата се ръководи от председател - Валери Димитров, който има двама заместници. По думите на Цонев палатата вече ще се състои от председател и осем членове одитори, които заедно ще разглеждат одитните доклади и ще ги приемат с мнозинство.

Според сега действащия закон председателят се избира за срок 6 години, а заместник-председателите за срок 7 години.

В проекта на Йордан Цонев е записано, че Сметната палата става колегиален орган, като председателят и членовете се избират и освобождават от НС за срок от 7 години.

В мотивите към проекта се посочва, че въпреки наличието на контролни институции все още се правят нарушения при изразходването на публични средства, в включително при обществените поръчки. Според вносителите корупцията остава основен проблем в държавното и местно управление.

За одитната институция в проекта пише, че „ролята на Сметната палата да подобри управлението на публичните средства и дейности беше съвсем неглижирана в последните години. Тази институция претърпя ретроградно развитие и от опитите да се превърне в модерен одитен орган премина към модела на инспектиращо ведомство“.

Според депутатите основна част от причините за неефективното функциониране на тази институция следва да се търсят в Закона за Сметната палата.

Основен недостатък на сега действащия закон е преминаването от колегиален към едноличен одитен орган, изтъкват вносителите. Според тях в този „състав" палатата няма нито едно правомощие в областта на одита и във връзка с нейната основна функция, предвидена в Конституцията - да осъществява контрол по изпълнението на бюджета.
На практика основната одитна дейност се концентрира в едно лице и това е председателят на Сметната палата.

Обективно погледнато, едноличният модел на управление на всяка институция, особено ако е извън изпълнителната власт, създава предпоставки за лесно външно влияние, се посочва в законопроекта.

„Теоретично погледнато, при вземане на решения от колективен орган много по-трудно може да се оказва политическо или всякакво друго влияние“, допълват вносителите. Според тях функцията на заместник-председателя на Сметната палата в сега действащия закон е напълно безсмислена.

Депутатите твърдят още, че Сметната палата е изоставила основната си функция - анализ на публичния сектор чрез одит на изпълнението и се е ориентирала към инспекционния контрол и финансовия одит, които не са основна задача на одитните институции в другите страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
bobacko
преди 10 години
Данчо ментето колкото и да се напъва, не може да стане голяма мента. Или може ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
БСП и ДПС са сбирщина от мафиоти и национални предатели!!!ГЕРБ и Атака се провалиха и вече почти нямат политическо бъдеще, само гореспоменатите 2 партии все още не са получили възмездие за предателствата и престъпленията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
IvoDim
преди 10 години
Имах предвид Валери Димиторв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Колко "почтен" човек:https://bivol.bg/strandja-conev-tiholov.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
IvoDim
преди 10 години
Еййй, много им бърка у трибуквието Валери, тяхната...мдааа, то май той остана за бастисване, и после както викат братушките гуляй на воле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още