IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще доведат ли промените в законодателството до ръст на лихвите по кредитите?

Ако индексите LIBOR или EURIBOR се покачват, банките могат да намаляват фиксираните компоненти, препоръчва депутатът Йордан Цонев

09:01 | 17.02.14 г. 6
Ще доведат ли промените в законодателството до ръст на лихвите по кредитите?

С промените в Закона за потребителския кредит лихвите по заемите трябва да имат два компонента – постоянен и променлив. Променливият ще се определя от индексите LIBOR, EURIBOR или SOFIBOR, както и комбинация между тях, или от индикатор, следен от БНБ или Националния статистически институт.

В мотивите на БНБ по този законопроект обаче е отбелязано, че има голяма вероятност лихвите да се повишат, защото стойността на индексите ще се повишава след съживяването на европейската икономика.

Според председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев, който е и един от вносителите на законопроекта, когато лихвите се определят на пазарен принцип, търсенето и предлагането на кредити ще определя стойността на лихвите.

„Ако действат пазарните принципи, какво пречи на банките да намалят фиксирания компонент”, коментира в ефира на Нова телевизия депутатът.

Той обясни още, че новите промени няма как да действат с обратна сила и всички теглени досега кредити ще се изплащат и управляват спрямо досегашните условия.

„Няма как да направим закон с обратна сила, дори и адвокатите на потребителските организации го казват”, обясни Цонев, допълвайки, че е търсен начин промените да се отнасят и за старите договори за заеми.

Председателят на бюджетната комисия припомни още, че законопроектът изчиства няколко проблемни зони при комуникацията между банките и потребителите. Предложени са решения не само по отношение на лихвите, но и се премахват част от таксите, които вече ще бъдат налагани при доказани разходи на банките. Направени са и промени и се премахва част от наказателната лихва при предсрочното погасяване на кредитите.

До края на март ще има изготвен и законопроект за промени в Закона за защита на потребителите, допълни още Йордан Цонев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 4
SS-23
преди 10 години
Лихвите ще вървят нагоре от тук нататък неминуемо, да не обвиняваме едни потенциално позитивни законови промени, пък било то идващи от една еничарска партия.==============================================Щом смяташ, че вече има гламави, които не мислят ....Няма да мръднат лихвите!И няма да е лошо тези, които има неблагоразумието да влязат в капата, преди да го направят, да си уредят законово и нотариално всичко недвижимо каквото имат, най-малко до трета серебрена линия !! Да го питам аз тогава Хищника...кон боб яде ли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Поредния ялов законопроект, който няма да мине или ще бъде отменен като противоконституционен или под натиск от ЕК. Ако мине, още по-зле - няма да работи и ще се гърчим известно време в лапите му, докато не го отменят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
naso_fr
преди 10 години
Тя икономиката като тръгне нагоре и баМките ще качат лихвите и без да са обвързани с тия индекси.Въпросът е че не ги свалиха, когато икономиката вървеше надолу!!!Да ги връзват лихвите с тия индекси в закон, щото малко хора се усетиха след 2008 да го направят сами, заради ниска финансова култура, не за друго.Лихвите ще вървят нагоре от тук нататък неминуемо, да не обвиняваме едни потенциално позитивни законови промени, пък било то идващи от една еничарска партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
Ще доведат ли промените в законодателството до ръст на лихвите по кредитите?======================================================НЕ !! Просто ще има свиване на кредитирането и свиване на печалбите на баМките! Не са чак толкова гламави, за да отрежат и без това натежалият от отъване клон, на който седят !! Имат неблагоразумието на пипнат лихвата нагоре ..... доминото рухва!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
gstoychev
преди 10 години
Трябва да се има предвид, че и в момента някои банки си смятат така лихвите. Предвидимостта идва от там, че лихвата е сметната към едно ниво на индексите, което не е моментното. Примерно имам наблюдение върху една банка, където лихвата е сметната при euribor 4%. Това си е един добър буфер, който ощетява клиента в момента, но го щади вбъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
ПИЧ
преди 10 години
Безпорно ще има покачване на лихвите, като банките ще предложат по висока надбавка, сега когато базовите лихви са ниски. След като започне покачването на еуриборите след 2-3-4 години, като стигнем 3%-4% ще отидем пак над 10% по някои ипотечни кредити. И пак ще има квичене...Освен това разните такси и комисионни ще трябва да се пъхнат в надбавките, за да не се виждат както иска закона. Още нещо: Ако по някакъв начин се затрудни потенциалното събиране на заемите, чрез ограничаване на обсега върху имуществото на длъжника (например само имота да е обезпечение), то това още ще вдигне лихвата - за да се поеме риска от намаление на цената на имота и времето за продан. Времето за реализиране на публичната продан също носи загуби за банките , от несъбрани лихви върху сумата.Само че риска със закон не се управлява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още