fallback

Ще доведат ли промените в законодателството до ръст на лихвите по кредитите?

Ако индексите LIBOR или EURIBOR се покачват, банките могат да намаляват фиксираните компоненти, препоръчва депутатът Йордан Цонев

09:01 | 17.02.14 г. 6

С промените в Закона за потребителския кредит лихвите по заемите трябва да имат два компонента – постоянен и променлив. Променливият ще се определя от индексите LIBOR, EURIBOR или SOFIBOR, както и комбинация между тях, или от индикатор, следен от БНБ или Националния статистически институт.

В мотивите на БНБ по този законопроект обаче е отбелязано, че има голяма вероятност лихвите да се повишат, защото стойността на индексите ще се повишава след съживяването на европейската икономика.

Според председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев, който е и един от вносителите на законопроекта, когато лихвите се определят на пазарен принцип, търсенето и предлагането на кредити ще определя стойността на лихвите.

„Ако действат пазарните принципи, какво пречи на банките да намалят фиксирания компонент”, коментира в ефира на Нова телевизия депутатът.

Той обясни още, че новите промени няма как да действат с обратна сила и всички теглени досега кредити ще се изплащат и управляват спрямо досегашните условия.

„Няма как да направим закон с обратна сила, дори и адвокатите на потребителските организации го казват”, обясни Цонев, допълвайки, че е търсен начин промените да се отнасят и за старите договори за заеми.

Председателят на бюджетната комисия припомни още, че законопроектът изчиства няколко проблемни зони при комуникацията между банките и потребителите. Предложени са решения не само по отношение на лихвите, но и се премахват част от таксите, които вече ще бъдат налагани при доказани разходи на банките. Направени са и промени и се премахва част от наказателната лихва при предсрочното погасяване на кредитите.

До края на март ще има изготвен и законопроект за промени в Закона за защита на потребителите, допълни още Йордан Цонев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:32 | 12.09.22 г.
fallback