fallback

Д-р Бойко Пенков: Резервът на НЗОК e бил изхарчен за пенсии

Буферът е бил използван заради дефицит в Националния осигурителен институт, заяви заместник-министърът на здравеопазването

15:03 | 17.04.14 г. 6

Резервът на Здравната каса от близо 1,4 млрд. лв., който бе изтеглен при правителството на ГЕРБ, е бил изхарчен за пенсии. Това изясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, цитиран от БНР.

Припомняме, че преди три години резервът на Здравната каса премина към централния бюджет за 2011 г. Бившите управляващи и до днес са критикувани за това решение, тъй като с парите от здравните вноски бяха покривани други разходи. Тогава финансовият министър Симеон Дянков твърдеше, че тези средства са част от фискалния резерв.

Д-р Пенков е научил къде в действителност са отишли парите от депутати от ГЕРБ, членове на парламентарната бюджетна комисия, след дълги запитвания на комисията по здравеопазване. Буферът на НЗОК е бил използван заради дефицит в Националния осигурителен институт (НОИ).

Отговорът не е писмен, а само устен, уточни доктор Пенков. Според него няма вероятност да се върне този резерв в касата, без да се формира бюджетен дефицит, но това е от компетенциите на министъра на финансите. НЗОК трупаше този буфер, за да започне реформата в болничния сектор, припомни Пенков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
fallback