IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Измамните обещания на властта за 1,5 млрд. лв.

Управляващите взеха скандалното решение да прехвърлят парите на здравноосигурените лица в общия бюджет за попълване на дефицити през 2011 г.

12:17 | 03.12.10 г. 16
Измамните обещания на властта за 1,5 млрд. лв.

Късно снощи Народното събрание прие държавния бюджет за 2011 г., като един от най-оспорваните въпроси при дебатите бяха парите за здравеопазване или по-скоро как ще се използва натрупаният резерв на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в размер на 1,5 милиарда лева от събрани здравни вноски.

В крайна сметка, без продължителни дебати, депутатите решиха тези пари да бъдат „извадени“ от резерва на здравната каса и „прехвърлени“ в общия бюджет за 2011 г. Или казано с други думи, държавата национализира средствата от здравноосигурителни вноски, събрани към края на тази година.

Скандалната идея

Безпрецедентното предложение беше подхвърлено от финансовия министър Симеон Дянков преди два месеца. Тогава той заяви, че парите от вноските на гражданите „ще могат да се използват от правителството за каквото прецени“.

На дебатите по бюджета вчера в парламента тази идея не само че беше лансирана от управляващите, но стана факт с приемането на бюджета на второ четене – платените от здравноосигурените лица вноски ще се използват от държавата не за здравеопазване, а за различни публични разходи и запълване на дефицити.

В изявление по въпроса вчера заместник-министърът на финансите Владислав Горанов каза, че с тези средства ще могат да се финансират всички публични разходи. Според Горанов е „по-разумно да се вземат тези пари, които по досегашния модел така или иначе не са се ползвали, а са стояли като резерв“ и е „по-добре с тези средства да се покрива бюджетният дефицит“.

Празните обещания

Решението на парламента за „прехвърлянето“ на парите от здравни вноски е меко казано скандално. На практика управляващите не спазват едно от широко афишираните в общественото пространство обещания, а именно, че парите от здравни вноски на българските данъкоплатци ще се „връщат“ отново в здравната система и с тях ще се плащат единствено здравни дейности.

Точно това обещаваше премиерът Бойко Борисов преди месец, когато лекарите започнаха масови национални протести. Очевидно това е било празно обещание на управляващите, хвърлено в пространството, само за да се укротят обществените страсти.

С решението си да „прехвърлят“ 1,5 милиарда лева пари на осигурените за запълване на дупки в бюджета, управляващите доказаха, че сами си предлагат законови промени, преговарят със самите себе си и в крайна сметка приемат предложенията си, тъй като имат мнозинство в парламента.

А някъде на заден план изостанаха преговорите с работодатели и синдикати, които очевидно се забравиха и останаха само на хартия. Получава се така, че въпреки волята за преговори между социалните партньори, въпреки стачната готовност на различни съсловия и браншове, въпреки сключените споразумения с работодатели и синдикати, всъщност управляващите пренебрегват страните, които имат законово право да участват във формиране на бюджета за здравеопазване като Българския лекарски съюз (БЛС) например.

Само преди дни БЛС беше пренебрегнат като фактор в здравеопазването, въпреки че е страна при подписването на Националния рамков договор (НРД) - документът, който определя цените, обемите и правилата на работа в здравеопазването.

Истината е, че всички финансови решения са концентрирани в ръцете на Министерството на финансите и на министър Дянков. Съвсем съзнателно управляващите изолират участници в страни по преговорите, за което алармираха от съсловната организация.

Параметрите в бюджета

Цифрите в бюджета за здраве през 2011 г. сочат, че догодина Министерство на здравеопазването ще направи 712 млн. лв. разходи и 40 млн. лв. приходи.

Дали този финансов ресурс е достатъчен, за да обезпечи българската здравна система, и сравним ли е с бюджета за здраве през минали години, е отворен въпрос.

Но фактите за бюджета за здраве през 2011 г. недвусмислено показват, че за първи път от създаването на НЗОК през следващата година при управлението на кабинета „Борисов“ се ликвидира резервът на касата и средствата от здравни вноски ще могат да се харчат за всякакви други дейности, а не само за здраве.

През изминалите години, при други управляващи, българското здравеопазване страдаше от хронично недофинансиране. Винаги е имало проблеми с парите за болнична помощ, за плащане на медицински дейности, източване на средства по различни механизми и винаги държавата е дофинансирала системата в края на годината.

Въпросът е какво ще се случи с недостига на пари в здравеопазването сега, когато няма достатъчно пари в бюджета за здравеопазване, а също така няма и резерв на Здравната каса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 13 години
Каквото и да се говори , очевидно е че докато е Б.Б. на власт няма шанс за България и за нас които живеем в страната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
GuznaSyvest
преди 13 години
Пиволее, утре като ти теглят една в болницата докато умираш от рак - понеже нямали пари, ще се сетиш че тия пари са платени от теб като здравни вноски зза да може именно теб да те лекуват (нищо че са на солидарен принцип).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
bertram
преди 13 години
накратко : парите за здраве отиват за полицаи и предизборни мероприятия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Най-обичам парите, които плащам за здравно осигуряване, да отиват за 14 , 15, 16, 17... заплата на магистратите! Направо се побърквам от кеф. Ех, кога ще дойдат следващите избори, за да изразя искрената си благодарност към Бащицата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
kony
преди 13 години
Как ще започнат да реформират сериозно която и да е система без пари? Освен това предстоят избори, а недоволните и засегнатите от реформите е ясно как ще гласуват - това е политическата логика, т.е.момента да се реже до кокал е изтърван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Ако с тези пари се подкрепи борда ДА...но ако с тях се запълнят дупки...какво ще стане като зейнат други дупки?!защо не се започне да се реформира поне една система...здравната...тя е разрушена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Pivoley
преди 13 години
Първо. Това не е национализация, понеже тези пари никога не са били частни. Второ. Не е чак такава трагедия решението на ГЕРБ. Само нека си представим как ще се потурчат тези пари ако бъдат дадени на НЗОК. Нека поне, с този 1,5 млрд.лв. да подкрепим борда. Това е най-доброто решение, засега. Парите да не се харчат, а да стоят като фискален резерв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
varna
преди 13 години
Ти добре ли си?! Национализацията наричаш неолиберализъм. Това е отколешен патент на комунистите и национализацията е в основата на философията им. Национализацията и еднопартийната система!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
varna
преди 13 години
Дянков е пътник. Тези пари ще се изхарчат около президентските мераци на бат'Бойко, а по-късно Дянков ще бъде хвърлен на кучетата. Бат'Бойко никога за нищо не може да бъде виновен - той е непогрешим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
Това си е чиста проба кражба. По закон парите от здравните вноски се харчат само за здраве - сега ще ги профукат за издръжка на *** и ушаци... може и Цветиту Бориславова да прилапа още стотина-двеста милиона.Много пъти казвал - проблемът е, че ги търпим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още