fallback

Чобанов: Мотивите за вота са "претоплен тюрлюгювеч от миналата година"

Икономиката расте, безработицата намалява, а изпълнението на приходите в бюджета се подобрява, отчете финансовият министър

14:08 | 11.06.14 г. 10

Като „претоплен от миналата година тюрлюгювеч, който продължава да бъде безсолен“, определи мотивите за петия вот на недоверие към правителството финансовият министър Петър Чобанов.

Той взе думата в началото на дебатите в Народното събрание и посочи, че в последните месеци има подобряване в изпълнението на заложеното в бюджета, намаляване на натиска върху бизнеса, намаляване на безработицата и регионалното разделение. Правителството е намалило и административната тежест за бизнеса и гражданите, допълни още той.

Безработицата намалява с 0,8 процентни пункта и вече е около 13% и за първи път от години има ръст на заетостта. През първото тримесечие на годината са заети с 40 хил. души повече спрямо същия период на 2013 година, а безработните намаляват с 23 хил. души за година, отчете той.

Правителството на Орешарски не харчи пари от фискалния резерв – към април 2013 година размерът му е бил 3,9 млрд. лева, а към края на април тази година е 6 млрд. лева, посочи Чобанов. Намалява и доходността на държавните ценни книжа, което прави емитирането на дълг по-изгодно за държавата, допълни още той.

Финансовият министър посочи и данни, които доказват тезата му, че се повишава събираемостта на данъците. За първите пет месеца на годината данъчните приходи са 742 млн. лева, което е с 5,5% повече спрямо същия период на 2013 година. „Ако темпото се запази, можем да очакваме преизпълнение на заложените данъчни приходи в размер на 200 млн. лева“, допълни финансовият министър.

През май приходите от данък добавена стойност са 395 млн. лева и по тази графа може да се очаква преизпълнение на заложеното в бюджета. Чобанов очаква през второто полугодие приходите от ДДС да се увеличават заради правилото за обратното начисляване, въведено в началото на тази година, както и заради ускореното възстановяване на данъка, което предприе правителството още в първите месеци на мандата си.

Увеличената събираемост означава и по-добра работа на Националната агенция по приходите (НАП), отчете Чобанов и допълни, че очаква през втората половина на година по-високи да бъдат и приходите от корпоративните данъци, благодарение на ръста на промишленото производство и подобряването на бизнес доверието.

Петър Чобанов посочи още, че се ускорява усвояването на средствата от европейските фондове. Доказателство за това са увеличените разходи – 514 млн. лева повече. В същото време няма забавяне на възстановяването на средствата от страна на Европейската комисия и няма „настроения срещу правителството“ в Брюксел, категоричен беше той.

Чобанов посочи, че през 2013 година разходите за усвояване на средствата от оперативните програми са се увеличили с 31% спрямо 2012 година. Тенденцията продължава и в началото на тази година – за първите пет месеца на годината разходите са с 43% повече спрямо същия период на 2013 година.

По думите му спирането на европейски средства се интерпретира неточно – заради открити нередности временно е замразено възстановяване на средствата от ЕК в бюджета. Когато проблемите бъдат изяснени, средствата ще бъдат възстановени, убеден е финансовият министър и коментира, че очаква парите по ОП „Околна среда“ да бъдат възстановени през този месец. Откритите нередности по проектите не са от последната година, а правителството е предприело корективни мерки за избягване на подобни проблеми в бъдеще, посочи още Чобанов.

В своето изказване финансовият министър посочи още, че се подобрява работата и на Агенция „Митници“. Началото на годината обаче е неблагоприятно за събираемостта на приходите от страна на агенцията – за първото тримесечие с 440 млн. лева намаляват приходите от внос от трети страни. През март е извършен и планов ремонт в „Нефтохим Бургас“ и е внесено по-малко количество суров петрол. Това намалява приходите от ДДС и акцизи, посочи Чобанов.

Само плановият ремонт, извършван веднъж на няколко години, е довел до 100 млн. лева по-малко приходи в хазната, изчисли финансовият министър. По отношение на приходите от ДДС, но без графата петрол и петролни продукти, обаче растат – с 6% на годишна база.

Агенция „Митници“ подобрява сътрудничеството си с други институции за повишаване на събираемостта на приходите и това вече дава резултат – ограничени са измамите, увеличават се и количествата на задържаните контрабандни стоки – цигари, алкохол и наркотични вещества, отчете още Чобанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:29 | 13.09.22 г.
fallback