IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За обжалване на търгове пред КЗК ще се плаща такса 2% от стойността на поръчката

Обжалват се над 15 на сто от обявените обществени поръчки, се казва в доклад на вицепремиера Зинаида Златанова

11:06 | 30.06.14 г.
За обжалване на търгове пред КЗК ще се плаща такса 2% от стойността на поръчката

За обжалване на търгове пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) фирмите ще плащат пропорционална такса на държавата -  2 на сто от прогнозната стойност на обществената поръчка. Таксата обаче ще е не по-малко от 850 лв. и не повече от 15 000 лв.

Това предвиждат промени в тарифата за таксите, които се събират за производствата по Закона за обществените поръчки пред КЗК и Върховния административен съд (ВАС). Проектът на постановление на МС е публикуван в сайта за обществени консултации.

За касационно производство пред ВАС таксите стават наполовина, спрямо определените за производство пред КЗК.

В доклад на правосъдния министър Зинаида Златанова се посочва, че промените са резултат от изменения в Закона за обществените поръчки (ЗОП), според които за производствата пред КЗК и ВАС се дължат пропорционални държавни такси, определени с тарифа, одобрена от Министерския съвет.

Промяната е мотивирана с увеличаващия се брой жалби пред КЗК през последните години. През 2010 г. те са били 1 178 бр., а през 2013 г. – 1 800 броя.

Като цяло обжалваните процедури са твърде висок процент - над 15 на сто от обявените обществени поръчки, се посочва в доклада.

Според мотивите с предлаганата тарифа не се ограничава достъпът до съдебна защита, тъй като заинтересованите лица са в състояние без затруднения да заплатят предвидените такси. Предполага се, че фирмите разполагат с много по-голям ресурс за заплащане на гаранцията към договорите по ЗОП, която е до 5% от стойността на обществената поръчка.

Проектът е изготвен от работна група към Министерство на правосъдието с представители на КЗК, съдии от ВАС, Агенцията по обществени поръчки и дирекция „Икономическа и социална политика“ на Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още