IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите разходи застрашават работата на министерствата

С цел ограничаването им ще бъдат спрени или отложени обществени поръчки, за които няма финансиране, каза зам.-министърът на финансите Теменужка Петкова

17:07 | 02.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
По-високите разходи застрашават работата на министерствата

От 1 август до края на годината са планирани общо 3 593 обществени поръчки с обща прогнозна стойност 3,047 млрд. лв. За обществени поръчки, които предстоят да бъдат възложени и изпълнявани до края на 2014 г., не е осигурено финансиране за 1,005 млрд. лв., сочат данните от одита.

„Тези обществени поръчки не са стартирани. Те могат да бъдат отложени или отменени“, коментира данните Петкова. Целта е да се ограничат разходите на министерствата, като бъдат спрени поръчки, които не са нужни или могат да бъдат отложени.

„В момента тече преглед на всички невъзложени, но планирани обществени поръчки. Извършва се проверка дали и кои обществени поръчки могат да бъдат отменени или отложени“, допълни тя, като каза, че няма информация за спрени такива. Същевременно по-рано от МВР съобщиха, че са спрени няколко поръчки, включително и тази за мобилни камери.

Към края на юли ведомствата имат просрочени задължения за 156,692 млн. лв. Министерството на отбраната (МО) е с най-голям размер на просрочените задължения – 109,24 млн. лв. МВР е с 30,14 млн. лв., а Министерството на правосъдието  - 6,25 млн. лв. Най-големи са просрочените задължения към доставчици, сочат представените данни.

Министерствата, МС и второстепенните разпоредители имат да взимат общо 136,44 млн. лв. Най-голям е размерът на просрочените вземания в МЗХ – 25,865 млн. лв. По-голямата част от средствата са по отпуснат държавен инвестиционен заем от 2000 г., задълженията по който ведомството не може да събере. Към цифрата спадат и други вземания от 2008 г.

В Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) просрочените вземания са за 22,79 млн. лв. Петкова каза още, че всички ведомства са предприели всички нужни действия за събиране на просрочените вземания. Освен тях МВР има да събира 18,95 млн. лв., а МРР – 13,43 млн. лв.

Отделно до края на годината по сключени договори министерствата имат да плащат 1,44 млрд. лв., като за цялата 2014 г. осигуреното финансиране е 1,176 млрд. лв.

Не е осигурено финансиране в размер на 267,33 млн. лв., като най-голям е делът на финансово неосигурените договори в МО – 103,6 млн. лв., от които 98,78 млн. лв. във ВМА; 76,06 млн. лв. в МРР – в т.ч. 76,04 млн. лв. за Агенция „Пътна инфраструктура“. В МВР сумата е 42,58 млн. лв.

Петкова предупреди, че неосигуреното финансиране ще нарасне значително след допълнително въведените ограничения с измененията на ЗДБРБ от 12 август 2014 г., определящи нови лимити на разходите и задълженията до 90% от утвърдените по бюджетните средства за целта.

Средствата за 10-процентното увеличение на работните заплати в МВР също не са осигурени, но Петкова увери, че се мисли в тази насока. Отделно министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов подчерта, че парите на служителите на реда не са под въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
serafima
преди 9 години
Човек не може да не си помисли с колко много се увеличават разходите на министерствата с тези безкрайни и ненужни назначения на верни на някого от упрпавляващите на длъжности замове, съветници, присъстващи и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още