IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единствено реформите ще балансират бюджета, заяви икономистът Искрен Пенчев

Експертът препоръча на политиците да спрат да говорят, че държавата е пред фалит

12:50 | 04.09.14 г. 1
Единствено реформите ще балансират бюджета, заяви икономистът Искрен Пенчев

Тенденцията за формиране на дефицити в бюджета вероятно ще продължи. Бюджетът обаче може да се балансира, ако огромната необходимост от реформи накрая бъде реализирана с действия. Това коментира пред телевизия Bulgaria On Air икономистът Искрен Пенчев.

Според него актуализацията на Бюджет 2014 е неизбежна и безспорно или служебното, или следващото правителство ще трябва да преосмисли финансовата рамка.

Икономистът призова политиците да спрат да се хвалят с фискалната стабилност, защото реализираме поредна година на дефицит и това не говори за кой знае каква фискална дисциплина.

Искрен Пенчев посочи още, че въпреки положителните данни на НСИ за растеж на българската икономика през второто тримесечие с 1,6%, водещи политици, които отговарят за еврофондовете, продължават да твърдят, че страната ни е пред фалит. Според него това може да отблъсне потенциални инвеститори и тази практика трябва да се прекрати.

Той допълни, че ако държавата тегли заеми, за да финансира нереформирани системи, инвеститорите биха могли да преосмислят вложението си и това може да се отрази на цената на финансирането. Така още повече може да бъде влошен имиджът на страната ни за чуждестранните инвеститори.

„Политическият фактор е доста значим, когато говорим за имиджа на една страна при привличането на чужди капитали“, припомни Пенчев .

По думите му ако ситуацията в енергийния сектор не се промени и там ще има нужда от заеми.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
lyusien
преди 9 години
Нуждата от решителни реформи са само общи приказки които се ръсят в продължение на 25 години Този икономист ако иска да бъде взет на сериозно трябва да каже точно от какви реформи се нуждае страната -в детайли и възможни ли са тези реформи В противен случай всичко ще си остане по старому Общи приказкив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още