IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Цялата държава е застрашена заради недостиг на средства

Няма пари за социални плащания и зимно поддържане на пътищата, заяви вицепремиерът

15:55 | 29.09.14 г. 3
<p>
	Екатерина Захариева разгледа Международния технически панаир в Пловдив. <em>Снимка: БТА</em></p>

Екатерина Захариева разгледа Международния технически панаир в Пловдив. Снимка: БТА

Цялата държава е застрашена заради недостиг на средства, което пък се дължи на лошо планиран бюджет за 2014 година поради нереално заложени високи приходи. Това заяви в Пловдив вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

По думите й оценката на служебното правителство е, че около 1,1 млрд. лв. от предварително планираните средства няма да могат да се съберат.

„Няма пари за зимно поддържане на пътната инфраструктура в страната“, оплака се тя и добави, че състоянието на бюджета на Министерството на регионалното развитие е обезпокоително.

В същото време обаче има неотложни дейности на държавата, които трябва да бъдат свършени и заради това актуализацията на бюджета е неизбежна.

Близо 80 на сто от бюджета на регионалното министерство са похарчени още през първите шест месеца на годината, заради което се наложило да бъдат спрени важни проекти като ремонтите на виадуктите по магистралите, както и ремонт на „Тракия”, повтори за пореден път Захариева.

Според нея спирането на две оперативни програми (“Околна среда“ и „Регионално развитие“ - бел. ред.) означава загуба на средства и демотивиране на общините да изпълняват проекти, продължи с критиките тя.

Захариева все пак се надява, че плащанията по „Околна среда“ ще бъдат възстановени още тази година, а по „Регионално развитие“ в началото на следващата.

Вицепремиерът посочи още, че липсват пари и за социални дейности. Според нея пари за пенсии има, но няма да стигнат за социални добавки.

„Има и недофинансиране в Здравната каса. Това, което служебното правителството предлага, е да се вдигне лимитът на дълга”, припомни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
Тази вместо да дрънка глупости, вместода харчат като за последно, да свиват разходите, да съкращават администрация и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
Jay Gould
преди 9 години
За 5 години качиха заплатите на администрацията със 130 - 210% - То е ясно, че като няма бизнес, всичко ще се изяде и изпие в определен срок, а после всички ще духат супата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
dr.5rov
преди 9 години
Уйде борда у канвката. Съчетано с големия процент несъбираеми кредити, без външни инжекции от Евросъюза, левът направо си плаче за девалвация.Той е положението Марийке.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още