IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели и експерти се обявиха против предложения ремонт на бюджета

Проектът на финансовото министерство трудно може да бъде подкрепен, заяви Васил Велев

11:03 | 29.09.14 г. 2
Работодатели и експерти се обявиха против предложения ремонт на бюджета

Работодатели и експерти отправиха критики към актуализацията на бюджета, предлагана от служебното правителство.

Предложените в проекта дефицит и ръст на дълга не са представени аргументирано, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред БНР.

Припомняме, че в предложението на Министерството на финансите (МФ) за ремонт на бюджета е записана прогноза за дефицит на касова основа по КФП до 4% от прогнозния БВП (3,1523 млрд. лв). Предлага се да бъде обезпечено допълнително дългово финансиране до 4,5 млрд. лв. в рамките на 2014 г., а максималният размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени през годината, да бъде увеличен с 2 млрд. лв.

„Не са убедителни мотивите за предлагането на такъв драстичен ръст в дефицита. А още по-малко отсъстват всякакви мотиви за този драстичен ръст на дълга. Всъщност се предлага да се увеличи държавният и държавно гарантиран дълг с 6,5 млрд. лв. - в това число 4,5 млрд. лв. нов дълг и 2 млрд. държавни гаранции“, каза той. 

Велев изчисли, че с този дълг от 6,5 млрд. лв. за покриване на нарасналия дефицит се предвиждат 1,5 млрд. лв., а „пет милиарда са мотивирани с половин изречение в мотивите, което е крайно неубедително“.

Председателят на АИКБ заяви, че работодателите категорично ще се противопоставят на немотивирана актуализация на бюджета. Той заяви, че не е съгласен с увеличаването на разходите с единствения мотив „натиск от страна на министерствата“.

По отношение на ревизираната прогноза за ръста на икономиката Велев посочи, че очакването за 1,5% е много добър ръст на БВП предвид кризата в Украйна. 

„Преди една година не сме знаели, че ще има покушение над Корпоративна търговска банка (КТБ), където са 8-10% от финансите и бизнеса на страната. Не сме знаели, че ще има дефлация минус едно цяло и нагоре на средногодишна база при планирана инфлация от близо 2%. Т. е. тези 3% надолу също не сме ги знаели. И въпреки това нашата икономика, вижте колко е гъвкава и жизнена, ще направи 1,5% ръст. А нашите политици ще направят дефицит от близо 4%“, посочи той.

Затова според него предложенията трудно могат да бъдат подкрепени в този им вид.

Проблемите в икономиката ни са големи, но няма да се решат с тази актуализация на бюджета, заяви и директорът на Икономическия институт на БАН Митко Димитров.

Според него предложението на финансовото министерство е „доста тревожно“ и не може да бъде подкрепено на първа ръка.

В проекта се казва, че нашата икономика има големи проблеми, но ни се предлага да продължаваме в същата посока, което не е приемливо, смята той.

„През последните години след началото  на кризата сме изхарчили, без да сме произвели, около 8 млрд. лв. Ако попитате хората и бизнеса какъв е резултатът – той е никакъв. А сега предложението е да продължаваме да харчим, като вземаме кредити, а ефектът няма да е никакъв. Това е тревожното“, аргументира се той.

Директорът на Икономическия институт препоръча първо да се вземат мерки за събиране на задълженията към държавата.

„Вече е публична тайна, че годишно не се събират няколко млрд. лв. от ДДС, акцизи и данъци. Няколко милиарда европейски пари не се използват ефективно заради корупция и по политически причини – те не дават толкова положителен резултат за икономиката. Системите са нереформирани. Нуждата от пари трябва да върви с решаването на тези проблеми“, заяви Митко Димитров.

Той допълни, че сега остава единствено да си мислим, че политиците или не могат, или не искат да предприемат тези стъпки. „Мерките ще са тежки и непопулярни, вероятно заради това политиците не искат да ги предприемат“, предположи той.

На въпрос беше ли изначално сбъркан бюджетът, както заяви президентът, той отговори, че „това е логично и така изглеждат нещата“.

В крайна сметка, директорът на Икономическия институт предложи с ремонта на бюджета да се даде и началото на мерки, които да решат натрупаните проблеми при събирането на вземанията и забавените реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Тази неделя има избори. Ще се махне сам. Кво толкоз бързаме. Да не искаш случайно още един избор на служебен кабинет преди изборите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Евала! Близнашки МАХАЙ СЕ ОТ ТАМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още