fallback

Р. Бъчваров: Освобождаването от подоходен данък да се усъвършенства законодателно

Възможно е над 200 хил. души да имат право да ползват заложеното в закона данъчно облекчение

10:53 | 01.10.14 г. 5

Данъчното облекчение за хора, които имат доходи единствено от минимална работна заплата, има нужда от законодателно усъвършенстване, защото във вида, в който е създадено, действа твърде ограничително. Това стана ясно от коментар на говорителя на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров пред БНТ.

Припомняме, че въведеното освобождаване от подоходен данък за работещите на минимална заплата всъщност е свързано с редица ограничения. То няма да се ползва, ако лицето има някакви други доходи - от пенсия, социални помощи, наеми и др., като това е описано в наредба на Агенцията за приходите.

Бъчваров припомни, че в случая става въпрос за закон, приет от предишното Народното събрание, който съдържа ограничение – доходите да са единствено от минималната работна заплата, тоест доходи от трудови правоотношения. Така че по думите му ограниченията не са тълкувание на приходната агенция.

Той коментира, че агенцията няма механизъм, който да отсее хората, получили други доходи, различни от минималното възнаграждение.

„Не можем да отсеем колко са хората, които са получили дори и 1 лев повече от доход, различен от минимална работна заплата като пенсии, помощи и обезщетения“, каза Бъчваров.

Все пак той предположи, че е възможно над 200 хил. души да имат право да ползват заложеното в закона данъчно облекчение, ако имат доходи единствено от минимална работна заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:08 | 11.09.22 г.
fallback