IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Парамов: България трябва да приеме еврото до началото на 2018 г.

Икономисти коментират ще има ли драстично повишение на цените, ако страната влезе в еврозоната

09:25 | 19.01.15 г. 25
К. Парамов: България трябва да приеме еврото до началото на 2018 г.

За България е абсолютно необходимо до началото на 2018 г. да приеме еврото. Това каза пред Нова телевизия икономистът Кольо Парамов. Коментарът е по повод заявката на финансовия министър Владислав Горанов във Вилнюс, че България започва разговори за въвеждането на еврото, както и че възможно е да влезем в чакалнята на механизма ERM2 до 2018 г. 

„Има много икономически ефекти, които можем да ползваме, а не да се гърчим и да отлагаме този въпрос“, каза Парамов.

Финансистът Емил Хърсев изтъкна, че в условията на валутен борд имало опасност за банките в страната, тъй като нямаме кредитор от последна инстанция, както например ЕЦБ може да финансира финансови институции в страните от еврозоната. „При нас банките са оставени на самите себе си – всеки да се оправя, както може“, изтъкна той. По думите му помощта на правителството в критични ситуации била въпрос на политическо решение.

Според него, ако сме имали други механизми за функциониране на Централната банка, сме щели да избегнем ефектите на дефлацията.

"Ефектът, който ще постигнем чрез въвеждането на еврото, е многостранен“, каза Кольо Парамов и посочи, че в момента не разполагаме с онази парична маса, която ни е необходима, за да достигнем един по-добър начин на живот в България.

„Ние сме се блокирали в рамките на валутния борд и спазваме стриктно условията и изискванията му. Ако бяхме влезли в еврозоната, щяхме да имаме коренно различна парична маса и по друг начин щеше да става кредитирането, защото лихвите щяха да бъдат минимум два пъти по-ниски. Именно това се цели с приемането на еврото”, коментира той.

Парамов смята, че хората, изтеглили кредит, при въвеждането на еврото ще могат да си предоговорят лихвите. Той допълни, че е възможно да се сключи споразумение между търговците, за да не скачат цените, както в Литва, но може и държавата да упражни контрол, за да не бъдат ощетени потребителите.

Хърсев заяви, че при свитите доходи на населението цените може да скочат малко, но ще се върнат. Според него в България не може да се очаква двойно поскъпване на продуктите, ако приемем еврото, защото страни като Германия, Гърция и Австрия са влезли в еврозоната при плаващ курс на собствената си валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Не зная и аз със сигурност как е. Разбирасе не може да си печаташ колко си искаш, но колкото ти е БВПто да кажем или колкото са ти парите в обращение по курса към еврото да кажем СЪС СИГУРНОСТ може.Иначе пак казвам, никого не е нужно да питаме за да си пуснем фискалния резерв в обращение, прсто БНБ казва от утре приемаме евра навсякъде и почваме да изтегляме левчетата и готово. Даже имаше такива спекулации по Дянково време ама.. да не са луди да изпуснак кьор софрата? Па и не трябва, и до нас ще стигне некое кокалче от кьорсофрата а иначе ... Па и за ЕЗ не е полезно да не напечата некоя кинта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Не ни ли го казаха за Шенген? Изпълнявате, НО не ви искаме. Холандия ВЕТО айде у лево.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 9 години
Просто не беше монета - икономиката стагнира при преследването на дянковата любима цел - балансираният бюджет .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
Вярно за името - сбърках го. И си прав, че не горят от желание да ни вземат, но пък и не върви да ни го кажат право в лицето. Не е "политически коректно". Нали трябва да изглежда, че всички са равноправни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
park
преди 9 години
Че то голяма далавера ще пада ако е така? ГЕРБ още предния мандат щяха да драпат за да приемем еврото, а те не го правеха, т.е. явно нещо не е съвсем така. ГЕРБ да изпусне далавера? Да бе :).Може би има механизъм за внасяне на валутни резерви или държането им в централните банки на страните от ЕС? Все пак като се печатат евра, трябва да има и резерви насреща, иначе как се крепи курса на еврото ако насреща няма нищо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 4
data
преди 9 години
България отдавна трябваше да направи всичко необходимо за да влезе в ЕЗ . Въпросът е не дали трябва а защо закъсняхме толкова ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Ми неправилно предполагаш според мен. То ако е за това, ние и сега можем да го приемем едностранно, както Черна Гора. Влезем ли в ЕЗ, ще се позволи на България да си напечата българки евраци нови новенички (даже има проект за тях) и ЕЦБ ще ги гарантира, а фискалния резерв.. МУХАХАХААААААА :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
е как да не дърпат? нали з атова оня *** Дянков правеше ония хватки, дето увеличиха ефектите от кризата, само за да поддържа макрорамката-с цел ако може в техният мандат да влезем в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Аве дофтуре, кое не ви е ясно с Парамов ( да не се бърка с Пръмов че мое се засегне някое вице :))Това, което казваш е очевидно, ама НЕ НИ ИСКАТ бе пич. Тази ЕЗ не е хан да влиза кой кога си иска. Има Маастрихтски критерии които НЕ изпълняваме. Освен това, както вече казах, в текущата хлабава обстановка, дори да ги изпълнявахме, щяха пак да ни кажат да го д**** (справка Шенген) Поляците биха ги взели, щото са големи, растат, имат голям БВП и ще влеят сили в ЕЗ ама те па не искат. От нас - само проблеми могат да очакват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
park
преди 9 години
Ами то винаги ние плащаме, няма вариант да не платим. Ако ще и при печатането на пари за да се дадат на правилната банка, после следва инфлация.А за въвеждането на еврото, не мисля че е точно така. Нали БНБ-то ще трябва да пусне евро пари в обръщение? Предполагам че валутата в резерва ще отиде за целта, т.е. няма да остане свободна, а ЕЦБ да каже на БНБ-то да си напечата колкото си иска нови евра ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още