IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: България започва преговори за присъединяване към еврозоната

Страната може да влезе в механизма ERM 2 до 2018 г., категоричен е финансовият министър

19:45 | 15.01.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Горанов: България започва преговори за присъединяване към еврозоната

Българското правителство ще започне разговори с правителствата на 19-те страни от еврозоната за старт на присъединяването ни към общата валута, съобщи финансовият министър Владислав Горанов във Вилнюс, цитиран от „24 часа" и Нова телевизия.

Горанов се намира в столицата на Литва по повод влизането на 19-тата страна от ЕС в еврозоната и окончателното премахване на местната валута. От полунощ на 15 януари в Литва цените вече ще са обявени само в евро и ще се плаща само с европейската валута.

„Налице е политически консенсус, че трябва колкото се може по-бързо да приемем еврото", казва Горанов, но не определя конкретни дати за влизане в чакалнята на механизма ERM 2 и последващо приемане на еврото като официална валута. По думите му обаче е напълно възможно страната да влезе поне в „чакалнята“ на еврозоната, както се нарича още механизмът ERM 2, до 2018 г., когато приключва мандатът на сегашното правителство.

България ще поиска от 19-те страни, които вече ползват еврото като валута, пътна карта с ангажиментите на страната ни и реформите, които трябва да бъдат предприети, преди допускането на страната в ERM 2.

„Няма предварителни условия за влизане в ERM 2, съответният кандидат трябва да отговаря на изискванията на страните в еврозоната за структурни реформи и стабилност“, пояснява финансовият министър. Затова според него било особено важно България да получи политически ангажимент какво 19-те членки на зоната очакват от нея.

"Кога и срещу какви структурни мерки ще бъдат готови да допуснат страната в чакалнята", заяви Горанов и пред Нова телевизия.

Трябва ли да бързаме с присъединяването към еврозоната?

Да, трябва да влезем възможно най-бързо
Не, важно е да видим как ще изглежда съюзът
Не трябва да влизаме в еврозоната изобщо
Не мога да преценя
Общо 3403 гласа

Според правилата на ЕС, за да влезе една държава в еврозоната, тя трябва да се присъедини към механизма ERM 2, известен още като „чакалнята" за еврозоната. ERM 2 (European Exchange Rate Mechanism 2) е валутен механизъм, който цели да свърже валутите на европейските държави с единната европейска валута. Целта е да се постигне стабилност на тези валути, както и да се изгради обективна оценка за евентуално присъединяване към еврозоната. Присъединяването към валутния съюз може да стане минимум след две години от този акт.

Финансовият министър е категоричен, че смяната на лева с еврото ще има положителен икономически ефект върху страната. По думите му финансовият ресурс, който може да заема България, ще е по-евтин. Освен това ще отпадне пресмятането на валутния риск, а това ще доведе и до увеличение на чуждестранните инвестиции.

Според министъра има механизми за контролиране на цените, така че да не се допусне покачването им заради смяната на валутата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 2
benasipro
преди 9 години
Май няма да влезем с 1 евро=1.95 лвВзелите кредити в лева ще спечелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
rmarkov
преди 9 години
КОЙ КАЗА ЕВРОЗОНА?!?!?http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2015/01/blog-post_12.htmlКойто се интересува какви ще са нужните промени след възвръщането на монетарния суверенитет и независимостта на българския лев, може да погледне тези кратки материали:http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2015/01/blog-post_15.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 9
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Нова Валута се създава, когато се създава Нова Държава, а не Предателство от държави/Европейски Съюз/, в който тези, които са влезнали там най-рано са по-малко предатели от тези, които са влезнали там по-късно.Бих се съгласил с това само когато на тази държава пише БЪЛГАРИЯ, а не ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ/Германия или Русия/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
milioner4e
преди 9 години
Иронията е, че сме изпълнили всичко. Единствено тази година дефицита е по-голям от минимума...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 21 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 9 години
Хахаха... ! То и за присъединяване към Шенген започнахме преговори, вече не помня кога.... Хахаха!Мда, усеща се едно трепетно нетърпение у основателите на еврозоната да си сложат след Гърция още едно балканско яйце на ***... Хем Гърция е криво-ляво някаква държава, а ние сме вече само едно населено с *** място... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 11
Antonov86
преди 9 години
Само да не стане така, че докато влезем в ЕЗ, нея вече да я няма... ама това е тема на друг разговор :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 13 rate down comment 19
hevito666
преди 9 години
...какво има да се анализира , като всичко е ясно ....- Русия каза на *** да си го ***- банката на света ясно заяви , че неще тоалетна хартия- евреите го начукаха на франсетата възможно най - публично- уса кръстоските и персонала на кралицата обикалят по разни девета глухи коловози да търсят съюзници- арабите явно е вече са се договорили с поднебесната..........играта е загубена - пакта за транссексуално партнъорство между *** и уса еврейските им любовници е единственото решение да останат над водата ...Поздрави!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 32 rate down comment 3
LuckyYou
преди 9 години
Добре де, стига преписвали като папагали новина след новина! Айде вкарайте малко мозък най-накрая - напиши - за ERM 2 се изисква - толкова инфлация, толкова ръст на БВП, толкова ръст, обезценяване на валутата, толкова дълг/БВП, толкова бюджетен дефицит. Това трябва да се постигне, и след това се влиза в механизма и т.н. и т.н. Ставате по-зле с всеки изминал ден. Анализирайте малко най-накрая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 22 rate down comment 6
Stone_Kold
преди 9 години
Кога ли бг не е била пред фалит?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 29 rate down comment 17
коки
преди 9 години
Бързането към еврозоната значи само едно, България е пред фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още