IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ганев: Нямаме бърза работа в еврозоната

В дългосрочен план членството във валутния блок ще донесе позитиви на страната ни, но трябва да преценим внимателно момента за това, посочва икономистът

08:00 | 10.07.12 г. 23
Г. Ганев: Нямаме бърза работа в еврозоната

Разговаряме с икономиста и програмен директор на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев за това готова ли е България за членство в еврозоната, както твърди Министерството на финансите, къде сбъркахме в прочита на оценката на Европейската централна банка за готовността ни да приемем еврото и за посланието на Европейската комисия в последната й оценка на програмата за реформи и Конвергентната програма.

Г-н Ганев, финансовото министерство и Европейската централна банка (ЕЦБ) наскоро влязоха в един задочен спор за това готови ли сме или не сме за членство в еврозоната. Какво не беше наред с интерпретацията на данните?

- И двете спорещи страни не са компетентни да се произнасят по въпроса дали една страна е или не е готова за членство в еврозоната. Може би в България това не се знае, но ЕЦБ не е меродавната институция, която се произнася дали дадена страна е готова за членство в еврозоната. Институциите, които могат да го направят, са две – Европейската комисия (ЕК) и Европейският съвет. ЕЦБ само изготвя доклади, в които е забранено да се ангажира с препоръки. Банката само съобщава числата.

Според мен неразбирателството дойде заради лош превод на прессъобщението от страна на Министерството на финансите. В българския вариант на прессъобщението присъства думата „числови“ и се твърди, че България изпълнява всички „числови критерии за членство“. В английския вариант думата „числови“ липсва и се казва, че „България изпълнява всички критерии за членство“. Според мен това е вътрешен пропуск във финансовото министерство и ако трябва да търсим отговорност за неразбирателството, вероятно трябва да я търсим там.

Числовите критерии са публичният дефицит, публичният дълг, инфлацията и дългосрочният лихвен процент. България обаче не изпълнява един от качествените критерии – две години в ERM ІІ. В момента ЕЦБ тотално е пуснала кепенците на ERM ІІ и без никакви обяснения не пуска никого вътре. Това е обаче последното място по пътя за еврозоната, за което ЕЦБ има думата. Не изпълняваме и критерия за юридическа независимост на централната банка, но това са дребни юридически въпроси.

Отговорът на ЕЦБ, който дойде след зададен от българска медия въпрос, има няколко етажа. Конкретно за дългосрочния лихвен процент от банката признаха, че се цитира стойността за май, а референтната стойност трябва да е към март 2012 г. и е недопустимо по методологията на оценка на изпълнението на критериите да се посочва стойност извън референтния период. В това отношение технически от ЕЦБ са напълно прави, но дори и да вземем стойността на дългосрочния лихвен процент за март, България пак изпълнява този критерий.

От гледна точка на преценката за устойчивост на изпълнението на критериите ЕЦБ може да твърди, че има някакви „много тънки“ преценки, но в крайна сметка не е точно така. Изпълниш ли числовите критерии, значи си вътре, а не ги ли изпълниш – не си вътре. Изключително поучителен е случаят със Словакия.

Докладът на ЕЦБ за Словакия по повод нейното желание да влезе в еврозоната буквално „крещеше“ на бюрократичния си език, че банката не желае страната в еврозоната, но Братислава беше изпълнила всички числови критерии. Основният аргумент на ЕЦБ беше, че Словакия изпълнява тези критерии неустойчиво и след влизането в еврозоната автоматично ще излезе извън приетите граници, но съветът взе решение Словакия да влезе в еврозоната.

Последна актуализация: 15:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
И аз не бързам за еврозоната! Искам лихвите по депозитите да си останат все така високи, за да не се налага да ходя на работа! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Колко лева има в обръщение? Не значи ли, че при фиксиран курс евро-лев при фиксирани левчета в обръщение има фиксиран резерв в евро? Не съм сигурен но по каквото съм чел си правя такъв извод. Какво става в случаи, че резерва в евро рязко се обезцени спрямо долара или нещо друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Абсолютно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Това обаче означава и че не можем да увеличим паричното предлагане при нужда . За добро или лошо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Критериите за изпълнимост се постигат на Междубанковия пазар при свободно конвертиране - ние Нямаме такова и съотв НЕ знаем дали ги изпълняваме или неКой ти е казал, че няма свободно конвертиране на лева? В момента може да обмениш неограничено евро за левове и обратно и борда гаратира, че винаги ще има достатъчно евро във валутните резерви за да си обмениш левовете.Това е нещо като златен стандарт, но зад левовете няма злато, а евро!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
За жалост така само черпим негативите от еврото - изравняваме скоростно ценовите равнища . ЗА негативите сме си страна извън евро зоната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
.."С борд ние напрактика сме с евро".. Абсолютно точно. Та при фиксиран курс, няма значение, в момента, на етикета дали пише .80 лв за един хляб или .40евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
d333
преди 11 години
И последно, трябва ли да сме отвързани 2 години минимум от борда или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
al64ad
преди 11 години
И една поправка на "обичащия умните" "ERM II е мониторингов период. Състои се от две години."--- ERM е МИНИМУМ 2 години -БЕЗ КРАЕН СРОК .Тоест може да продължи и 10 и повече.Сещате се кой го решава това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
al64ad
преди 11 години
Гледам ,тук едни люти спорове за ERM са се заформили.Напомня ми за форумните сблъсъци от 2009 година в инвестора.Изглежда обаче никой не е чел официалният документ за ERM и прилагането му-подписан тогава от всички управители на ЦБанки от на страните от ЕвроСЪЮЗА.Това е 2006 година.2008 има нов с несъществени промени.Прочетете го и доста неща ще ви се изяснят.И за 15 тте процента ,и кой защитава коридора ,и кой ще помага ,ако коня уйде у ряката.И защо ЕЦБ се запъва като магаре на мост.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още