IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ганев: Нямаме бърза работа в еврозоната

В дългосрочен план членството във валутния блок ще донесе позитиви на страната ни, но трябва да преценим внимателно момента за това, посочва икономистът

08:00 | 10.07.12 г. 23
Г. Ганев: Нямаме бърза работа в еврозоната

Разговаряме с икономиста и програмен директор на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев за това готова ли е България за членство в еврозоната, както твърди Министерството на финансите, къде сбъркахме в прочита на оценката на Европейската централна банка за готовността ни да приемем еврото и за посланието на Европейската комисия в последната й оценка на програмата за реформи и Конвергентната програма.

Г-н Ганев, финансовото министерство и Европейската централна банка (ЕЦБ) наскоро влязоха в един задочен спор за това готови ли сме или не сме за членство в еврозоната. Какво не беше наред с интерпретацията на данните?

- И двете спорещи страни не са компетентни да се произнасят по въпроса дали една страна е или не е готова за членство в еврозоната. Може би в България това не се знае, но ЕЦБ не е меродавната институция, която се произнася дали дадена страна е готова за членство в еврозоната. Институциите, които могат да го направят, са две – Европейската комисия (ЕК) и Европейският съвет. ЕЦБ само изготвя доклади, в които е забранено да се ангажира с препоръки. Банката само съобщава числата.

Според мен неразбирателството дойде заради лош превод на прессъобщението от страна на Министерството на финансите. В българския вариант на прессъобщението присъства думата „числови“ и се твърди, че България изпълнява всички „числови критерии за членство“. В английския вариант думата „числови“ липсва и се казва, че „България изпълнява всички критерии за членство“. Според мен това е вътрешен пропуск във финансовото министерство и ако трябва да търсим отговорност за неразбирателството, вероятно трябва да я търсим там.

Числовите критерии са публичният дефицит, публичният дълг, инфлацията и дългосрочният лихвен процент. България обаче не изпълнява един от качествените критерии – две години в ERM ІІ. В момента ЕЦБ тотално е пуснала кепенците на ERM ІІ и без никакви обяснения не пуска никого вътре. Това е обаче последното място по пътя за еврозоната, за което ЕЦБ има думата. Не изпълняваме и критерия за юридическа независимост на централната банка, но това са дребни юридически въпроси.

Отговорът на ЕЦБ, който дойде след зададен от българска медия въпрос, има няколко етажа. Конкретно за дългосрочния лихвен процент от банката признаха, че се цитира стойността за май, а референтната стойност трябва да е към март 2012 г. и е недопустимо по методологията на оценка на изпълнението на критериите да се посочва стойност извън референтния период. В това отношение технически от ЕЦБ са напълно прави, но дори и да вземем стойността на дългосрочния лихвен процент за март, България пак изпълнява този критерий.

От гледна точка на преценката за устойчивост на изпълнението на критериите ЕЦБ може да твърди, че има някакви „много тънки“ преценки, но в крайна сметка не е точно така. Изпълниш ли числовите критерии, значи си вътре, а не ги ли изпълниш – не си вътре. Изключително поучителен е случаят със Словакия.

Докладът на ЕЦБ за Словакия по повод нейното желание да влезе в еврозоната буквално „крещеше“ на бюрократичния си език, че банката не желае страната в еврозоната, но Братислава беше изпълнила всички числови критерии. Основният аргумент на ЕЦБ беше, че Словакия изпълнява тези критерии неустойчиво и след влизането в еврозоната автоматично ще излезе извън приетите граници, но съветът взе решение Словакия да влезе в еврозоната.

Последна актуализация: 15:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Ами никога. Т.е. "автентичното" българско население ще се изпарило (по един или друг начин) преди да настъпи промяна. Тук грешиш според мен. Няма да сме Швейцария на балканите, а гетото на ЕС. Въпрос на време е чужденците да си разпродадат имотите (някои от тях на загуба) и да се махнат. Вече има такива позиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
amanotumnici
преди 11 години
Страната ни няма минимални мотиви да излиза от валутния борд. Ние не притежаваме експертни кадри, които да водят парична политика. В БНБ се е събрала поредната групичка некомпетентни търтеи, които тихичко и необеспокоявано си прибират тлъсти заплати и премии.С борда ние напрактика сме с евро. Разликата е такава, че когато го закъсаме, никой няма да го е грижа толкова за нас. Евентуално може да се примолим на МВФ, но той за да даде пари ще иска нещо в замяна, т.е. да управлява държавата.Единственото ни спасение е да станем една република, но не на Русия, а примерно на Германия, Франция или Англия. Техните граждани си купуват имоти при нас, значи ни харесват. Ако народът го осъзнае, с това може да станем втора Швейцария. Само това е начина да изметем *** от парламента. Те са като пиявици, които ни смукат кръвта. Търпението на българина е безгранично, простотията му също .... кога ще му дойде края?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
ale1
преди 11 години
Цитат : --------Критерият за влизане в ERM II е валутният курс да се движи МАКСИМУМ в границите +/- 15%! Максимум означава, че сегашният фиксиран курс към еврото не само, че изпълнява, но и преизпълнява този критерий---------Припомни си III (третия) Закон на финансовите Пазари:Историята винаги се повтаря --------Критериите за изпълнимост се постигат на Междубанковия пазар при свободно конвертиране - ние Нямаме такова и съотв НЕ знаем дали ги изпълняваме или не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
ЦИТАТ : --------------Възможно е, има прецедент, но до сега никой не е казал, че ще бъде позволено, без да сме се отвързали от валутен борд да кандидатстваме.----------с неудоволствие трябва да призная,че може да се окажеш Напълно прав!никъде не е гарантирано влизането при сегашния курс 1.95583!-----Има Закон за борда , но той може да се промени за 20 мин , всички помним долара през 1996 - от 1800 лв/долар през Септември 1996 - на 3150 лв/долар през 1997 , след което 1450 лв/долар пред пролетта при Софиянски.Вложенията в Евро са гарантирани но По-добре в активи отколкото в Евро ! една "разходка" на междубанковия пазар ЕВРО/ЛЕВ може да притесни доста хора !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
MZ/X
преди 11 години
Не стига, че пишеш глупости, ами го правиш и с главни букви!!! Критерият за влизане в ERM II е валутният курс да се движи МАКСИМУМ в границите +/- 15%! Максимум означава, че сегашният фиксиран курс към еврото не само, че изпълнява, но и преизпълнява този критерий!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
LuckyYou
преди 11 години
Възможно е, има прецедент, но до сега никой не е казал, че ще бъде позволено, без да сме се отвързали от валутен борд да кандидатстваме. Още нещо - 2 години не са малко време. Не може ония да ми излизат, че сме готови сега, когато ние не сме! Ако кажат - влизаме в ERM II, минат 2 години и тогава кажат готови сме - да, съгласен съм. Но в момента България не може да помирише Еврозоната и да иска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 11 години
И що реши че България трябва да излезе от системата на валутен борд за да влезе в ERM II ?"Естония е и първата държава с валутен борд, приета в еврозоната. Стриктната бюджетна политика е въведена от Талин през 1992 г. Валутен борд в ЕС имат още България и Литва."Има вече и прецедент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
dean.jordanov
преди 11 години
С този темп според вас кога ще можем да се отвържем от марката? А ще можем ли някога? Ако няма да можем никога това автоматично значи, че борда не върши никаква работа и по-добре да дадем на някоя държава да ни управлява като щат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Колега, ти искаш да внесеш малко яснота, но нещата май доста не са ти ясни. ERM II е мониторингов период. Състои се от две години. Валутният борд не се променя, нито валутната система. Целта на двугодишния изпитателен период е да се види, дали поставените цели за ниво на външния дълг, инфлацията, текущата сметка са устойчиви. Примерно, управляващите правят сега едно голямо увеличение на тока, за да другата година няма. Така тази година сме с висока инфлация, а другата не. В случая другата година ниската инфлация няма да бъде приета за устойчива. А валутата няма никаква логика да бъде освободена на пазарен принцип, след като с влизането си в еврозоната, нашата БНБ няма да има никакви лостове във валутната политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Престанете да заблуждавате хората - България в краткосрочен, дори и средносрочен план не може ДОРИ ДА СИ ПРЕДСТАВИ ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРОЗОНАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още