IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ганев: Нямаме бърза работа в еврозоната

В дългосрочен план членството във валутния блок ще донесе позитиви на страната ни, но трябва да преценим внимателно момента за това, посочва икономистът

08:00 | 10.07.12 г. 23
Г. Ганев: Нямаме бърза работа в еврозоната

В този смисъл устойчиво ли изпълняваме числовите критерии за членство и доколко някои от тях не са в приетите граници заради кризата?

- От гледна точка на публичния дефицит мисля, че е реалистично да кажем, че България се вписва в този критерий. В някоя лоша година може и да излезем извън допустимите граници, но България покрива дори по-тежкия критерий за структурния дефицит, който беше въведен с новия фискален пакт.

От гледна точка на публичния дълг нямаме никакъв проблем с устойчивостта. Не очаквам той да нараства с големи темпове. Може дългът да мине сегашните си нива, може да надвиши и 20%, но не очаквам да има неудържим ръст към границата от 60%.

При дългосрочния лихвен процент също не виждам голям проблем, защото той се изчислява  основно по дългосрочните ценни книжа. България, докато поддържа тази отлична фискална позиция, по-скоро би трябвало да очаква спад по спредовете с Германия и по-ниски нива спрямо референтните стойности на този критерий, отколкото има в момента.

Инфлацията обаче е големият проблем. Не би трябвало да очакваме устойчиво изпълнение на този критерий, защото сме настигаща страна, която се интегрира към по-голям и по-скъп пазар. В тази връзка би следвало да очакваме по-бърз ръст на цените в България, отколкото е средният за Европа, при това за продължителен период от време. Нормалното положение на нещата би било да не изпълняваме този критерий и евентуално да се изискват усилия той да бъде изпълнен с оглед на това България евентуално да влезе в еврозоната.

Да приемем хипотетично, че България влиза в чакалнята за еврото и в последствие приема единната валута. Какво би могло да се случи, след като не изпълняваме устойчиво критерия за инфлацията?

- Просто няма да влезем, ще имаме отрицателен доклад на Еврокомисията. И тук има поучителен пример – Латвия, която една или две години преди Словакия искаше да приеме членството. Тя изпълняваше всичките критерии, включително и качествените, но инфлацията по референтната стойност, която беше в доклада на ЕЦБ, не се изпълняваше с 0,1 процентен пункт. Грешката беше в рамките на закръглянето и не ги приеха. Не се ли изпълни инфлационният критерий, няма никакъв шанс България да бъде определена за членка на еврозоната.

Доколко е удачен моментът изобщо да мислим за влизане в еврозоната предвид опасенията за разпад, въпреки че тези опасения намаляха в последните седмици след изборите в Гърция...

- Аз мисля, че опасенията за разпад намаляха не толкова заради резултатите от изборите в Гърция, а поради факта, че Европа успя да издигне достатъчно убедителна стена около евентуалния гръцки проблем, който в момента изглежда сякаш не е толкова остър.

Еврозоната е подложена на огромен натиск поради свои вътрешни, архитектурни слабости. Натискът дойде от световната буря, но тя всъщност показа, че къщичката нещо не издържа.

Аз лично се опитвам да запазя някаква неутралност по въпроса трябва ли или не трябва да бързаме с членство в еврозоната, но съм чувал доста крайни позиции – и пълен отказ, включително отказване от валутния борд и провеждане на самостоятелна парична политика, и възможно най-голямо бързане, включително и оказване на натиск от страна на България да бъде отстранен този критерий за 2-годишното членство в ERM ІІ.

На мен ми се струва, че е добре да останем в готовност да влезем в ERM ІІ, с внимателна преценка и от гледна точка на това, че България трябва да допринася с повече пари за различните фондове и от гледна точка на момента, в който да понастъпим малко инфлацията. По-добре е да си избираме сами темпото, нямаме голяма и бърза работа в момента. Имаме възможността по-внимателно да си преценим момента на присъединяване. Смятам, че в дългосрочен план членството в еврозоната има по-големи плюсове.

Последна актуализация: 15:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
И аз не бързам за еврозоната! Искам лихвите по депозитите да си останат все така високи, за да не се налага да ходя на работа! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Колко лева има в обръщение? Не значи ли, че при фиксиран курс евро-лев при фиксирани левчета в обръщение има фиксиран резерв в евро? Не съм сигурен но по каквото съм чел си правя такъв извод. Какво става в случаи, че резерва в евро рязко се обезцени спрямо долара или нещо друго?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Абсолютно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Това обаче означава и че не можем да увеличим паричното предлагане при нужда . За добро или лошо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Критериите за изпълнимост се постигат на Междубанковия пазар при свободно конвертиране - ние Нямаме такова и съотв НЕ знаем дали ги изпълняваме или неКой ти е казал, че няма свободно конвертиране на лева? В момента може да обмениш неограничено евро за левове и обратно и борда гаратира, че винаги ще има достатъчно евро във валутните резерви за да си обмениш левовете.Това е нещо като златен стандарт, но зад левовете няма злато, а евро!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
За жалост така само черпим негативите от еврото - изравняваме скоростно ценовите равнища . ЗА негативите сме си страна извън евро зоната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
.."С борд ние напрактика сме с евро".. Абсолютно точно. Та при фиксиран курс, няма значение, в момента, на етикета дали пише .80 лв за един хляб или .40евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
d333
преди 11 години
И последно, трябва ли да сме отвързани 2 години минимум от борда или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
al64ad
преди 11 години
И една поправка на "обичащия умните" "ERM II е мониторингов период. Състои се от две години."--- ERM е МИНИМУМ 2 години -БЕЗ КРАЕН СРОК .Тоест може да продължи и 10 и повече.Сещате се кой го решава това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
al64ad
преди 11 години
Гледам ,тук едни люти спорове за ERM са се заформили.Напомня ми за форумните сблъсъци от 2009 година в инвестора.Изглежда обаче никой не е чел официалният документ за ERM и прилагането му-подписан тогава от всички управители на ЦБанки от на страните от ЕвроСЪЮЗА.Това е 2006 година.2008 има нов с несъществени промени.Прочетете го и доста неща ще ви се изяснят.И за 15 тте процента ,и кой защитава коридора ,и кой ще помага ,ако коня уйде у ряката.И защо ЕЦБ се запъва като магаре на мост.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още