IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев: Политически критерии спъват България за членство в еврозоната

Страната ни трябва да покаже реформи и желание да се бори с корупцията, смята икономистът

12:32 | 19.01.15 г. 3
Каролев: Политически критерии спъват България за членство в еврозоната

България има проблем с "неписаните" критерии за влизане в "чакалнята" на еврозоната. До този извод стига в ефира на телевизия Bulgaria on Air икономистът Владимир Каролев.

За да влезе в „чакалнята“ на еврозоната, България трябва да изпълни няколко критерия – стабилен курс на валутата и макроикономическа стабилност на ниво публични финанси и на ниво на кредитиране, коментира Каролев.

„Това са писаните критерии, но има и неписани политически критерии и точно с тях засега България има проблеми“, каза той, допълвайки, че България изпълнява по-голямата част от Маастрихтските критерии. Дори и да изпълним всички критерии и да подадем заявление за влизане в механизма ERM II, може да се наложи да чакаме години, преди да се присъединим към валутния съюз, каза той.

Част от проблемите на страната ни обаче са липсата на реформи, критиките към страната ни по отношение на борбата с корупцията, функционирането на някои регулаторни институции и т.н., обясни още икономистът.

„Неслучайно финансовият министър каза от Литва, че за да влезем даже в чакалнята, трябва да покажем сериозно желание за реформи“, допълни Каролев, но припомни, че през миналата седмица транспортният министър Ивайло Московски е имал желание за някаква реформа – спирането на губещи влакове, което е било спряно от популизъм и синдикати.

По отношение на пенсионната реформа има „скок назад“, а в здравеопазването – единственото, за което се говори е „повече пари“, допълни икономистът.

Владимир Каролев обясни, че при влизане в еврозоната ще има една безспорна позитивна новина - изчезването на разходите при трансакция на валутните сделки. 

Какви са митовете и реалностите от членството на България в еврозоната можете да видите във видеото

Още видеоматериали може да видите в сайта на Bulgaria on Air

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Ако под рИформи се разбира да ограбиш банка, добре се справяме, няма що. Все едно да пуснеш крадец да ти живее в къщата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 9 години
Деляна момиче хубаво айде стига с тоя агент Владо че ме е страх да си отворя хладилника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 9 години
Деляна момиче хубаво айде стига с тоя агент Владо че ме е страх да си отворя хладилника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още